Több szinten is fejlődik a csatlakozó, nem csak az adatátviteli sebesség lesz nagyobb.

Az USB szabványt mindenki ismeri, hiszen gyakorlatilag az összes technológiával kapcsolatos eszközben megtaláljuk valamilyen formában. Legyen szó PC-hez tartozó perifériákról, MacBookok portjairól vagy épp az okostelefonok USB-C csatlakozásáról. Jelenleg a hármas verzió uralkodik a piacon, abból is a 3.2-es verzió, ám könnyen lehet, hogy ez az elkövetkezendő időszakban megváltozik majd.

A szabvány részleteit már 2019-ben ismertette az USB-IF, ám nehezen lehetne azt mondani, hogy elterjedt volna a piacon. Szoftveres oldalról a PC-s szegmensben csak a Windows 11 támogatja, melyre egészen 2021 októberéig kellett várni, ebből is hamar leszűrhetjük, hogy nem történt még meg a nagy térhódítás. A legelterjedtebb USB 4-es eszközök talán az Apple 2020 novemberében debütált M1 szériás gépei lehetnek, hiszen USB 4 és ThunderBolt 4 támogatással is rendelkeznek. Az AMD Zen 4 (Ryzen 7000) processzorok biztosan támogatni fogják majd az új generációt, a Zen3+ CPU-k pedig egy egy jövőbeli firmware update keretein belül csatlakozhatnak majd be.

Az ASMedia kézbe vette a dolgokat, még idén érkeznek a saját vezérlőikkel!

A TechPowerUP csütörtök esti információi alapján két vezérlőre is benyújtottak egy-egy keresetet, melyből egyik biztosan USB 4 chip lesz majd. Nem biztos, hogy ismerősen hangzik a cég neve, ám rengeteg jelenlegi alaplapban is ők felelősek az USB 3 vagy épp Thunderbolt 3 csatlakozásért. Jogosan merülhet fel a kérdés ezek után, hogy miben fog ez többet nyújtani, mint az aktuális 3.2-es verzió? Nézzük is ezek listáját:

  • A jelenlegi, 20 gigabites adatátviteli sebességet megduplázzák 40 gigabitre
  • Visszamenőleg támogatni fogja az USB 2.0-ás csatlakozást, így régebbi eszközeinkről sem kell majd lemondanunk
  • DisplayPort és PCI Express „portokként” is használhatjuk majd őket, így monitort is csatlakoztathatunk a portra, akár 8K@60Hz felbontásig
  • Erőteljesen a Thunderbolt 3 szabványra épít, ám a teljes USB 4 kompatibilitáshoz Thunderbolt 4 vezérlő kell majd
  • USB Power Delivery támogatással is rendelkezni fog, ennek eredményeképp szélsőséges esetben akár 240 wattos töltésre is használhatjuk

A fentiek tükrében jól látható, hogy kicsit többről beszélhetünk, mint egyszerű adatsebesség növelésről, az M1 MacBookokban már másfél éve kiváló szolgálatot tesznek az USB 4-es portok. Az idén érkező Ryzen 7000-es processzorok támogatásának és a fenti vezérlők megjelenésének hála 2023-ra akár már felhasználói szinten is rengeteget javulhat az elterjedtsége.

Kicsi a bors, de brutálisan erős – Leleplezték az AYANEO 2 handheld gépet

https://leet.hu/major/

×