Továbbra sem hibátlan a 11-es verzió, de sokat javíthat a dolgon a napokon belül véglegesített 22H2 csomag.

A Microsoft napokon belül véglegesítheti a Windows 11 első nagyobb frissítési csomagját, mely a 22H2 nevet viseli. Iparági pletykák alapján már május 24-én elküldheti a redmondi óriáscég a kiadásra szánt változatot a gyártóknak és természetesen a kíváncsi felhasználók is letölthetik majd. A többiek fokozatosan kapják meg az az újdonságokat az Update szolgáltatáson keresztül, akár többhetes periódusokra lebontva. Ha minden igaz, akkor a május 11-én megérkezett, 22621-es Buildet jelölte ki a cég, mint végleges verzió, így már lehet némi fogalmunk az érkező fejlesztésekről. Ezekből szemezgettünk néhányat a bejegyzésben, ám a lentieken kívül több, apróbb finomítás is megérkezhet a Microsoft operációs rendszerébe.

Nézzük is, hogy milyen újdonságokra számíthatunk!

1. Drag & Drop

Ahogy korábban már kiszivárgott, végre visszatér a klasszikus „húzd és fogd” opció a 11-es verzióba is, nagyobb szabadságot adva a felhasználóknak az alkalmazások közötti fájlmozgatáshoz. Ez volt talán az a funkció, melynek kikerülését senki sem értette igazán.

2. Start menü mappák

A Start menüben immár saját rendszerezést is bevethetünk, mappákba pakolhatjuk a különféle célra bevetett alkalmazásainkat. Ezt leginkább az iOS/Android féle kategorizáláshoz lehetne hasonlítani, biztos sokan élni fognak majd a lehetőséggel.

3. Még fejlettebb érintésvezérlés

A tabletes vagy a hibrid notebookos felhasználók is örülhetnek, hiszen még könnyebbé válik majd az érintőképernyős használat. Új mozdulatsorokat is bevethetünk, illetve a Start menü is jobban igazodik a touchscreennel felszerelt eszközökhöz.

4. Teams egy kattintással

Az online meetingek egyik kihagyhatatlan szereplője a Microsoft Teams program. Az óriáscég is érzi ezt, ezért a frissítést követően egy kattintással megoszthatunk bizonyos képernyőket. Ehhez az alkalmazásra kell vinnünk az egeret, majd a Share this window opcióra kattintanunk és már indulhat is az adott ablak tartalmának közvetítése.

5. Bluetooth kapcsolat

A Quick Settings menüben eddig meglehetősen szerény beállításokat eszközölhettünk a Bluetooth-szal kapcsolatban. Szerencsére a fejlesztők is rájöttek erre, így hamarosan már ebből a menüből is csatlakozhatunk bizonyos eszközökhöz, nem kell a beállításokban barangolnunk többé.

6. Előnézetek

Sok kritika érte a rendszert, hogy a hosszú évek óta a Windows szerves részét képező mappa előnézetet egyszerűen eltávolította a Microsoft. Ez is visszatér a frissítésben, ám egyelőre a korábban több képet, dokumentumot is felvonultató előnézet helyett egyetlen egy képpel kell majd beérnünk. Ez is több, mint a semmi, nem igaz?

7. Onedrive integráció

A Microsoft tárhelyszolgáltatását használó felhasználók is örülhetnek, hiszen a OneDrive integráció is új szintre emelkedik a frissítéssel. Átláthatóbban láthatjuk tárhelyünk adatait, ahogy azt is, hogy milyen állapotban vannak a feltöltésre vagy épp letöltésre beizzított fájljaink.

8. Felfrissített UI

A Microsoft végre megszabadul a Windows 8-ban debütált hangerő vagy épp fényerő visszajelző csúszkáktól. Minden esetben a Windows 11 designjába illeszkedő indikátorokat kapunk, nem ütnek el végre az operációs rendszer többi részétől. Reméljük a későbbiekben ezt még jobban kiterjesztik, hiszen még mindig találhatunk Windows XP kinézettel felvértezett alkalmazásokat a rendszerben.

9. Megújult Task Manager / Feladatkezelő

Ezt a változást szinte mindenki észreveszi, hiszen meglehetősen gyakran használjunk a Microsoft feladatkezelőjét ilyen-olyan célokra. Sokkal letisztultabb felület köszönt majd vissza ránk, átláthatóbbá vállhat az éppen futó programok listázása is. Támogatni fogja a sötét módot, de világos módban is illeszkedik az általunk beállított témához.

A feketeleves

A Windows 11 22H2-es verziója sem változtat az operációs rendszer gépigényén, így hivatalosan továbbra is megköveteli a modern processzort (Intel 8. gen vagy Ryzen 2000 és felette), a TPM és Secure Boot támogatást a Microsoft. Még agresszívebb lesz a rendszer, ha offline fiókot szeretnénk létrehozni, sok esetben nem is ad erre majd lehetőséget. Továbbra sem fejleszthetnek külsős programozók Widgeteket a rendszerbe, így egyelőre a Microsoft által biztosított repertoárral kell beérnünk.

Képek forrása: neowin.net

Újgenerációs kártyák: az Nvidia megcsinálta a lehetetlent, míg az AMD-ben csalódni fogunk

https://leet.hu/major/

×