Ezzel a kütyüvel a mentősök néhány pillanat alatt feljuthatnak a több száz méteres hegyek tetejére is.

A brit székhelyű Gravity Industries legnagyobb célja, hogy a sugárhajtású ruháival alapjaiban reformálja meg a hegyi mentéseket. Erre a legutóbbi repülések alapján bőven van is esélye, hiszen rekordidő alatt jutottak fel egy több száz méteres csúcsra, ahová még a legképzettebb mentősök is több mint egy óta alatt jutnának el.

A cég 3D-nyomtatással készült ruhája két kis, karra szerelhető turbinából, és egy hátra szerelhető nagyobból áll, és a legutóbbi mérések alapján körülbelül 130 km/órás sebesség elérésére is képes. Ezt a sebességet mondjuk fák között cikázva nem feltétlenül célszerű elérni, mindenesetre a futurisztikus masina simán felveszi a földi járművekkel is a versenyt.

Az egyik legújabb videójuk egy mentős reagálási gyakorlatsorozat alkalmával készült, amikor is a sugárhajtású ruha aktuális képességeit prezentálták. Mindez alapján pedig kiderült, hogy a repülésre alkalmatos ruha még a legrosszabb látási körülmények között is hatékonyabb tud lenni, mint mondjuk egy helikopter, míg jelentősen gyorsabb a gyalogos mentésnél.

A tesztet egy 945 méteres angliai hegynél végezték, aminek tetejére rekordidő alatt, mindössze 3 perc 30 másodperc alatt ért fel. Ezt magyarra fordítva azt jelentené, hogy a Gravity Industries ruhájával (viszonylag sima terepen) kevesebb mint 4 perc alatt érhetnénk fel Magyarország és a Mátra legmagasabb csúcsára, a 1014 méter magas Kékesre.

A vállalat természetesen az eszközét nemcsak nehezen megközelíthető, hegyes területekre, hanem városi környezetben is ajánlja, mivel a gyorsaságával sok kritikus esetben élet és halál közötti különbséget jelent majd.

 

A Star Wars hiperűrsebessége alapján készült a Corvin-negyed metróállomása

 

https://leet.hu/major/

×