A PCIe Gen 3.0 és 4.0 tulajdonosok is megtalálják a nekik való háttértárat.

A Samsung rengeteg szegmensben képviselteti magát, ha a PC-s kötődéseket nézzük, akkor leginkább a monitorok és a különböző kialakítású háttértáraik jutnak eszünkbe első körben. Ezúttal két SSD járt nálunk a Samsung 980 és Samsung 980 Pro személyében. Mindkettőben közös, hogy M2 foglalatot és NVMe technológiát használnak, nézzük is, hogy teljesítenek a mindennapok során.

Csomagolás és specifikációk

A klasszikus Samsung csomagolást kapjuk ezúttal is, egy apróka dobozban érkeznek a még apróbb hardverek. A csomagoláson láthatjuk az SSD-k nagy részletességű fényképét, a típusszámot és a maximális olvasási sebességet sem rejti véka alá a Samsung. A bal felső szekcióban egy matricát is találunk, melynek segítségével hamar megtudhatjuk, hogy mekkora kapacitással rendelkeznek a háttértárak. A PCIe 4.0-ás 980 PRO kapott egy piros kiemelést is, hogy hamar leessen bárkinek: itt bizony már brutális sebeségekre kell készülnünk.

Samsung 980 Pro

Kapacitás
500 GB
NAND flash típusa
TLC
Maximális SSD olvasási sebesség
6900 MB/s
Maximális SSD írási sebesség
5000 MB/s
Írástűrés (TBW)
300 TBW
Hűtőborda
PCI-e generáció
4.0
Csatlakozók
PCI-e

Samsung 980

Kapacitás
500 GB
NAND flash típusa
TLC
Maximális SSD olvasási sebesség 3100 MB/s
Maximális SSD írási sebesség 2600 MB/s
Írástűrés (TBW)
300 TBW
Hűtőborda
PCI-e generáció
3.0
Csatlakozók
PCI-e

A technológia

Mindkét SSD M.2 foglalattal és NVMe technológiával érkezik. Fontos kiemelni, hogy M.2 kifejezés/foglalat nem minden esetben jelent elképesztő gyorsaságot, hiszen a piacon megtalálhatunk M.2 SATA SSD-ket is, melyek csak csatlakozásukban hordoznak előnyt, adatsebességben nem. A Samsung 980 és 980 Pro esetében nem kell ettől tartanunk, már a specifikációkból brutális írási és olvasási sebességeket olvashatunk ki.

Sebesség és hőmérséklet

A sebességek méréséhez a CrystalDiskMark programot használtuk. Apró szépséghiba, hogy a 980 Pro maximális teljesítményét nem aknázhattuk ki, hiszen a tesztgépben egy Intel Core i7-10700K teljesít szolgálatot, mely nem támogatja a PCIe szabvány 4.0-ás verzióját. A tesztben a két Samsung SSD mellett egy Crucial BX500 (512 GB – SATA) és egy Kingston A2000 (1 TB – NVMe) is megizzasztásra került, hogy legyen némi viszonyítási alapunk.

Crucial BX500

Kingston A2000

Samsung 980

Samsung 980 Pro – PCIe Gen 3

A fenti mérések alapján már a „sima” 980 is jelentősen odaszúrt a szintén NVMe technológiás Kingstonnak, a 980 Pro esetében pedig a PCIe 3.0 határait feszegettük, bőven lett volna még benne nyers erő. A BX500 hozta a kötelező, SATA SSD-kre jellemző értékeket, ám jól látható, hogy messze lemaradt társaihoz képest.

Nem kell aggódnunk a melegedés miatt

A hőfokokról is érdemes egy kicsit beszélnünk, alapjáraton egyik SSD sem melegedett, az olvasás/írás teszt alatt a 980 78 fokig, míg a 980 Pro 70 fokig kúszott fel, majd pillanatok belül vissza is hűltek, így a mindennapi használatban nem kell a túlmelegedés miatt aggódnunk. A hőmérséklettel kapcsolatos értékek kiolvasásához a HWInfo programot használtuk.

Valós teljesítmény

Több játék alatt is teszteltük a betöltési idő változását. Kompetitív, kevésbé komplex játékok (CS:GO, Overwatch 2, Rocket League) alatt nem nyertünk értékes másodperceket a SATA SSD-hez képest sem, ám a nagyobb, Open World (GTA V, Skyrim, Witcher) címek felé kacsingatva már mérhető, akár 5-6 másodpercnyi különbségeket produkáltak az NVMe SSD-k a SATA-hoz képest. Ha sokszor mozgatunk nagyobb fájlokat, például videóvágás esetén, akkor pedig nem is kérdés, hogy melyik technológiát válasszuk, akkora különbség van a két világ (SATA vs. NVMe) között.

EasyPC.io mérései

Az EasyPC csapata is hasonló eredményekre jutott, fentebb az ő eredményeiket olvashatjuk le 5 játék esetében.

Verdikt

A Samsung 980 és 980 Pro SSD-k képében két villámgyors, M.2 csatolós SSD-t ismerhettünk meg. A gyári specifikációknak megfelelő értékeket virítottak a tesztek során is, nem kellett csalódnunk a mért értékek után sem. A hőmérsékletek is szépen alakultak, hosszabb írás után hamar visszaálltak kedvező tartományba. A 980 Pro-t egyértelműen azoknak éri meg megvásárolni, akik rendelkeznek Gen 4 PCIe támogatással, a többiek igényeit a 980 is kielégítheti, még ha maximálisan nem is használja ki a 3.0-ás szabvány határait. Az M.2 csatlakozásnak köszönhetően pedig a felesleges kábelekről is nyugodtan lemondhatunk, illetve a beszerelés sem tart tovább 30 másodpercnél.

A Samsung 980 és 980 Pro SSD-ket a Leet Webshopjában is megvásárolhatod:

Összefoglalás

Brutális sebesség, elérhető áron – Samsung 980 és 980 Pro SSD teszt


Szerzői értékelés

9

Sem a 980-nal, sem annak PRO változatával nem nyúlhatunk mellé. Mindkettő SSD villámgyors sebeségeket produkált a tesztek alatt, a hőmérsékletekkel sem voltak problémák. A Samsung 980 Pro teljes kiaknázásához PCIe Gen 4.0 támogatásra van szükségünk, ezt nem árt figyelembe vennünk a választásnál.

Villámgyors sebesség

M.2 kialakítás, nem kell a kábelekkel bajlódnunk

Korrekt hőmérsékletek

PCIe Gen 4.0 támogatás a 980 Pro esetében

Tűpontosan hozzák a specifikációban említett értékeket

Egy ajándék hűtőbordát elfogadnánk, ám a hőmérsékletek nem indokolják

Olvasói értékelés

0

×