A fiú állítólag mér régóta készült a tömeggyilkosságra, amit Discordon tervezgetett, és Twitch-en közvetített.

Május 14-én borzasztó események rázták meg ismét a világot: egy 18 éves amerikai fiatal srác, Payton Gendron állig felfegyverkezve berontott egy buffalói szupermarketbe, ahol tíz embert különös kegyetlenséggel megölt, három másikat pedig súlyosan megsebesített. Az eset legfélelmetesebb része, hogy a fiú az egész tömeggyilkosságot élőben a Twitch-en is közvetítette.

A lövöldözés egy Tops Friendly Market üzletben történt, ami egy szemtanú elmondása szerint – szombati nap lévén – meglehetősen forgalmas volt. Payton behajtott a szupermarket parkolójába, ahol azonnal lelőtt négy embert, akik közülük csak egy élte túl a támadást, majd az ámokfutását az üzletben folytatta. A hatóságok elmondása szerint az áldozatok túlnyomó többsége színesbőrű. A fiatal gyilkos a rendőrség érkeztével szinte azonnal megadta magát nekik.

Azóta kiderült, hogy a támadásra régóta készült már, amit részletesen megtervezett egy privát Discord-szerveren, de sokat lebzselt a legális internet legsötétebb zugaként is ismeretes 4chanen, ahol leginkább fajgyűlöletről és szélsőséges konteókról szóló posztokat olvasott. Sőt, a lövöldöző egy 180 oldalas kiáltványt is posztolt, amiben részletesen leírta rasszista és antiszemita nézeteit, és amiben a 4chant jelölte meg a nézetei és a mészárlás elsődleges inspirációs forrásaként.

Payton Gendron az elfogása után

A tech cégek is vizsgálódnak

A Discord a The New York Times kérdésére elárulta, hogy vizsgálják Gendron lövöldözése előtti bejegyzéseit az érintett szervereken, és a nyomozás során természetesen mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Az ilyen és ehhez hasonló szélsőségek azonban egyáltalán nem ritkák a csevegő platformon, 2020 második felében közzétett átláthatósági jelentés szerint ugyanis 1500 erőszakos szélsőségességgel kapcsolatos privát szervert távolított el, ami 93%-kal több volt, mint az év korábbi időszakában. Ez viszont csak azt mutatja, hogy korábban milyen szinten elmaradt a szűrés, annyira méghozzá, hogy a NYT szerint a Discord volt a fajgyűlölők kedvenc gyülekezőhelye.

Mindeközben a világ legnépszerűbb, jellemzően gamerek által használt livestreaming platform, a Twitch is kivizsgálja az esetet. Az Amazonhoz tartozó vállalat szerint miután a tragikus tömegmészárlást Payton élőben kezdte streamelni, mindösszesen két perc alatt eltávolították azt, az arról készült interneten terjengő és a Twitch-re visszataláló felvételeket-klipeket pedig hasonlóképp azonnal törlik. Hozzátették ugyanakkor, hogy a gyilkos profilját határozatlan időre felfüggesztették.

Payton ellen emberölés miatt vádat emeltek, a The Independent szerint viszont a fiú a meghallgatása során teljesen ártatlannak vallotta magát.

via – NYT, The Independent, Kotaku, Associated Press

10 év után végre lesz új Silent Hill?!

https://leet.hu/major/

×