Elon Musk egyik pillanatról a másikra bejelentette, hogy felfüggeszti a Twitter felvásárlását, és kivizsgálja a vállalat egy állítását.

Néhány hete bombaként robbant a hír, miszerint hatalmas reformokat tervezvén a világ leggazdagabb embere, Elon Musk egy kifejezetten érdekes huzavonát követően megállapodott a Twitter vezetőségével a felvásárlási szándékával kapcsolatban, és 44 milliárd dollárért megveszi a közösségi platformot.

A kezdeti döbbenetet aztán követték Musk egészen jól hangzó megújítási tervei, melyek között olyanokat hallhattunk, mint a felhasználók azonosítása, a reklámok eltüntetése, a spam-botok kiszűrése, de például azt is megígérte, hogy jelentősen átértelmezi a tiltásokat, kiáll a szólásszabadság mellett, illetve kivezeti a vállalatot a tőzsdéről.

Nos, most könnyen meglehet, hogy mindebből az ég világon semmi sem lesz, a Tesla és a SpaceX első embere ugyanis bejelentette, hogy parkolópályára tette a Twitter akvizícióját. Mindezt egyébként (hol máshol?) Twitteren jelentette be, ahol azzal indokolta a döntést, hogy a vállalat azt állítja, hogy a botok és a hamis fiókok a felhasználók kevesebb mint 5%-át teszik ki. Musk ennek szeretne utánajárni, de hogy miért pont most, azt nem tudni, mindenesetre megjegyezte, hogy még minidig elkötelezett a vásárlással kapcsolatban.

Mi lehet a háttérben? Tényleg kihátrálhat az üzletből?

Sok megfejtése lehet a dolognak, de biztosat majd csak akkor fogunk tudni mondani, ha már megtörténtek. Addig csak feltételezni tudunk. Mindenesetre Musk természetesen kihátrálhat az üzletből, ebben az esetben viszont ki kell fizetnie a megállapodás során pont emiatt lefektetett büntetőzáradékot (bánatpénz), amit a Twitter vezetősége 1 milliárd dollárban határozott meg.

A Fortune például rámutatott a Hindenburg Research (amely short pozíciót tart a Twitter részvényeiben) hétfőn közzétett jelentésére, amelyben azt írják, hogy ők ugyan örülnének az üzletnek, és úgy gondolják, hogy Musk végig is tudná vinni a folyamatot, valójában viszont semmi oka nincsen rá, hogy mindezt meg is tegye végül. Sőt, a felvásárlás finanszírozását is vitatják, hiszen ha Tesla-részvények értékesítéséből állná a cechet egy volatilis piac közepette, abba akár a Tesla és a Twitter is belereccsenhet.

A Reuters szerint azonban más állhat a háttérben. Szerintük Musk csupán fogást akar találni a Twitter vezetőségén azért, hogy lejjebb tornázza a 44 milliárd dolláros árat. Mivel a Tesla részvényárfolyama 27%-ot esett, ezért félő, hogy Musknak többet kellene eladnia belőle, mint azt eredetileg tervezte, vagyis ezzel arányosan szeretne csökkenteni a vételáron.

Egy másik terjengő elmélet szerint Musk egyszerűen csak meglátta a lehetőséget arra, hogy egy kis pénzt keressen. Musk 8,5 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, hogy segítsen finanszírozni a vásárlást, és számos – részben makrogazdasági, részben Muskra jellemző – tényező hatására a gyártó részvényeinek árfolyama 27%-ot esett. A mai árfolyamon Musk ezeket a részvényeket 6,2 milliárd dollárért tudná visszavásárolni. Ha pedig találna valami nyomós indokot arra, hogy miért ne fizesse ki az 1 milliárd dolláros bánatpénzt, akkor ezzel a hercehurcával keresett 2 milliárd dollárt (-adó).

Mindezek viszont csak találgatások, mint mondtam biztosat majd csak az ügy zárultával fogunk tudni mondani. Egyelőre akár mindhárom forgatókönyv bejöhet – vagy egyik sem.

Elon Musk visszaengedné Trumpot a Twitterre – Miért nem olyan egyszerű?

 

https://leet.hu/major/

×