A TikTok fiatalokra gyakorolt hatását március óta már az amerikai ügyészek is vizsgálják.

Egy amerikai édesanya beperelte a TikTokot miután a 10 éves kislánya egy challenge-videót utánozva életét veszítette – írta meg a Business Insider.

A veszélyes kihívást állítólag „Blackoutnak” neveznek, aminek lényege, hogy a kihívásban résztvevők addig tartsák vissza valahogy-bárhogy a levegőt, hogy a végén elájuljanak. Az ájult kislányra az anyuka talált rá még december 7-én a szobájában, akit azonnal kórházba szállítottak, ahol öt napot töltött az intenzív osztályon, de az életét már nem tudták megmenteni.

Tawainna Anderson szerint a lánya, Nylah azért eshetett áldozatául a buta és életveszélyes kihívásnak, mert a TikTok algoritmusa megnézésre ajánlotta neki. A nő szerint azonnal véget kell vetni az ilyen életveszélyes, potenciálisan halálos kimenetelű kihívásos videóknak, amelyekben a kereset szerint több gyerek is életét vesztette már. A vád szerint a videós közösségi oldal nem teszi meg a kellő intézkedéseket azért, hogy elkerüljék az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat.

A TikTok ezzel szemben azt állítja, hogy a hírhedt ‘Blackout’ challenge valójában nem is a TikTokról származik, és sosem lett belőle trend, bár ettől függetlenül ellenőrzik a platformot, és eltávolítják a veszélyes videókat. Ennek kicsit ellent mond a kislány mobiltelefonjának törvényszéki elemzése, amely során megállapították, hogy a kihívással TikTokon találkozhatott.

Az Engadget külön megjegyzi, hogy a ‘Blackout” kihívás már több másik gyerek halálához is volt köthető. 2021 áprilisában a 12 éves coloradói fiú halt meg, miután 19 napig lélegeztetőgépen volt, és szintén tavaly egy olasz lány is emiatt veszítette életét. Olaszországban ezután ideiglenesen blokkolták a TikTokot, és csak életkor igazolásával lehetett újra használni.

De nem ez az egyetlen veszélyes kihívás, ami a platformon terjengett: tavaly az üdítős ládára való felmászás, 2019-ben a bekötött szemmel való vezetés, 2017-ben pedig a mosószerevés volt a legnépszerűbb agyament kihívás, ami minden jóérzésű embernél kiverte a biztosítékot.

A Facebook egy politikus cégének fizetett, hogy hamis híreket terjesszen a TikTokról

https://leet.hu/major/

×