Egészen elképesztő új funkciót mutatott be a Google, amivel még tovább feszegetik a térképes alkalmazás határait.

A Google Maps az esetek többségében egy 2D-s térképes alkalmazás, amit a felhasználók leggyakrabban különböző útvonalak tervezéséhez, éttermek, üzletek és egyéb specifikus helyek keresésére használnak. Az évek során azonban számos hasznos funkcióval bővült, ilyen például az épületek 3D-s körvonalazása, vagy a 2007-ben útnak indított Street View utcaképes nézet.

Ennél mélyebb térképes megjelenítésre már csak a Google Earth képes, ahol sok várost és épületet műholdképek alapján 3D-s formában rekonstruáltak, melyeket így madártávlatból is megcsodálhatunk. Nos, a vállalat ezt a típusú nézetet ötvözi a Street View-val, ami olyan új térképes megjelenítési módot ültet a térképes alkalmazásba, amilyet még sosem láttunk.

Bemutatkozik az Immersive View!

Az immerzív nézet, ahogyan azt a megnevezése sejtetni engedi egy, a megszokottnál jóval valósághűbb, színesebb-szagosabb térképes nézet lesz. Ha hihetünk a fejlesztőknek, akkor ez lesz a Google Maps valaha készült legnagyobb élményét adó nézete, amivel tulajdonképpen úgy fedezhetjük fel a várost a telefonunk kijelzőjén keresztül, mintha tényleg ott sétálnánk az utcáin.

Ez pedig annyira élethű lesz, hogy a Google Maps nézetében madarak repülnek majd az égen, szimulált forgalom lesz az utcákon, a Duna vize valósághűen tükröződik, de még az égen is lesznek felhők, melyek az időjárási viszonyoknak megfelelően eltakarhatják a napot, árnyékot vetve az épületekre. Egyszerűen olyan lesz a Google térképe, mintha egy hiperrealisztikus videojátékot nyomkodnánk.

Ezt egyébként a Google Earth, a Google Maps és a Street View adatainak, felvételeinek milliárdjai segítségével egy gépi tanulásos mesterséges intelligencia hozza létre. Az AI ezeket az adatokat összefésüli, majd kvázi létrehozza belőle a lehető legvalósabb városképet. Külön érdekesség, hogy mivel a Street View részei az épületek belsejében készült bejárható panorámafotók is, az immersive view arra is képes, hogy az utcáról-madártávlatból azonnal benavigálja a felhasználót a kiválasztott helyre.

Az új funkciót a Google igazgatója, Sundar Pichai jelentette és mutatta be az I/O22 eseményen, aki azt ígérte, hogy még ebben az évben elindul a Google Maps alkalmazásában. Először azonban csak korlátozott területeken – Los Angelesben, Londonban, New Yorkban, San Franciscóban és Tokióban – fog működni, később pedig fokozatosan válik elérhetővé más városokban is.

 

7 zseniális Google Maps funkció, ami megkönnyítheti az életed

 

https://leet.hu/major/

×