Idén 35 éve, hogy először felbukkant.

A péntek 13 babonája régóta kísérti az emberiséget, több elmélet is létezik az eredetére, ám az igazságot senki sem tudja. A tizenhármas számot sokszor önmagában is valamilyen rossz dologgal párosítják. Így szinte természetesnek vesszük, hogy New York felhőkarcolóiban nem találunk 13. emeletet, a szállodákban pedig 13-as szobát, de még az iPhone 13 elnevezéssel is sokaknak akad problémája.

Ám volt egy időszak, amikor a PC-s felhasználók is rettegték ezt a kombinációt!

Természetesen itt már nem a babona, hanem egy eléggé kártékony vírus okozta kellemetlenségek keltették a félelmet. A Jerusalem / Péntek 13 nevet viselő kártevő 1987 őszén bukkant fel először, a DOS operációs rendszer alatt futtatható .exe és .com fájlokat megfertőzve. Pár év alatt az egész világon elterjedt, a tetőpontját 1991-ben érte el, amikor már itthon is kezdtek elterjedni a PC-k, így a hazai felhasználók sem voltak biztonságban.

Jerusalem kódrészlet

A név nem volt véletlen. A vírus figyelte a rendszerdátumot és minden egyes péntekre eső 13-án aktiválta magát és jónéhány programfájlt törölt a gépekről. Ezen kívül pedig jól be is lassította azokat, hiszen a háttérben folyamatosan ténykedett valamin. Több opció is létezett a kiiktatására:

  • Egyszerűen megkérték a felhasználót, hogy ne kapcsolja be a gépét az adott napokon. Ez eléggé nehezen volt kivitelezhető kórházakban, közműszolgáltatóknál vagy épp a hadseregnél.
  • A dátumot átállították valótlan értékre, így nem aktiválódott a vírus.
  • A magyar fejlesztésű Checkvir vírusirtó segítségével szabadultak meg a gépek a kártékony programtól.

A Windows 95 megjelenésével gyakorlatilag teljesen el is tűnt a kártevő, így a fiatalabb felhasználók talán nem is tudtak eddig a vírus létezéséről.

Ti hallottatok már erről a vírusról?

https://leet.hu/major/

×