A TechPowerUP szakemberei górcső alá vették az újdonságot.

Már kora tavasszal felröppentek a hírek, hogy az AMD három új videókártyával jelentkezhet a piacon. Szinte kivétel nélkül megegyeztek abban az iparági leakerek, hogy a 6600 XT, 6700 XT és 6900 XT felújított változatai érkezhetnek majd meg a boltok polcaira. Ezen kívül két dologban voltak még biztosak, az egyik az elnevezéssel függött össze, míg a másik azzal, hogy a számítási egységek száma nem fog gyarapodni, csupán az órajelen és a fogyasztáson finomít a vörös óriás.

Mindkettő bejött, hiszen pár napja hivatalosan is leleplezte az AMD az utódokat, melyek a korábban már szinte készpénznek vett +50-es számozással érkeztek, így a 6950 XT, 6750 XT és 6650 XT jelölés került a dobozukra. Múlt héten már kaptunk néhány nem hivatalos, de biztatós benchmark eredményt, ám csütörtökre végül a nagyobb oldalak is publikálták tesztjeiket.

Nézzük is meg, hogy valóban sikerült-e legyőznie a 6950 XT-nek az Nvidia zászlóshajóját, az RTX 3090 Ti-t!

Ezúttal is a TechPowerUP tesztjéből szemezgettünk, hiszen ők több mint 30 játék alatt izzasztották meg a bestiát, így garantáltan balanszolt eredményt kapunk. A videókártyák egy AMD Ryzen 7 5800X3D mellett számolták a képkockákat, így nem biztosan nem ütköztek CPU limitbe sem a játékok.

1080p

Továbbra is a legpopulárisabb felbontás és jó ideig még nem is veszítik el piacvezető szerepüket a FullHD monitorok. Ahogy azt sejteni lehetett, gyakorlatilag kisujjból kirázta a képkockákat az AMD flagship modellje, maximum beállítások mellett is 186 átlag FPS-t mértek a TechPowerUP szakemberei. Ennek köszönhetően a 144Hz AAA játszadozásról sem kell már lemondani senkinek, F1 esetében pedig akár 360 Hz-es monitorral is nekivághatnak egy-egy rázósabb futamnak a kompetitívebb játékosok. Ezekkel az értékekkel, ebben a felbontáskategóriában a 6950 XT sikeresen legyőzte a 3090 Ti-t.

1440p

Ha őszinték akarunk lenni, akkor ennél a felbontásnál sem várhattuk, hogy elvérezzen a kártya. 154-es átlagával szintén alkalmas lehet 144 Hz AAA játszadozásra maximum beállítások mellett, pár címnél kell csak kicsit visszafognunk magunkat a beállítások menüben. Ami még ennél is fontosabb, hogy bár csak két FPS-sel, de itt is legyőzte a konkurencia legerősebb kártyáját, így izgatottan vághatunk bele a 4K felbontás eredményeibe.

4K

A 97-es átlag FPS érték itt is jól hangzik, ám ha megfigyeljük a fenti grafikont, akkor észrevehetjük, hogy pár AAA cím esetén már a stabil 60 képkocka sincs meg. Ilyenkor persze felmerülhet, hogy ez kinek a „hibája”, néhány játékmotorra ráférne egy alapos optimalizáció, az már biztos. Meglepő módon ebben a felbontáskategóriában jobban teljesített az RTX 3090 Ti, így nem sikerült minden felbontást bezsebelnie az AMD újdonságának.

Verdikt – Jobb választás lehet, mint a 3090 Ti

Nem lehet teljes az öröm az AMD-nél, hiszen 4K felbontásnál nem sikerült elcsípniük az Nvidia zászlóshajóját, ennek ellenére sokkal jobb választásnak bizonyulhat, még akkor is, ha meglehetősen nagy lett a felár az előd RX 6900 XT-hez képest. A kártya hatalmas mérettel rendelkezik, hiszen le kell hűteni azt a 335-350 wattot, de ezt sikeresen meg is tette, kellemes hőfokokat mértek a TechPowerUP szakemberei. Ebben a kategóriában már nehéz ár-érték arányról beszélni, de a jelenlegi árak mellett egyértelműen az RX 6950 XT felé billen a mérleg a két gyártó flagship modelljei között. A legbölcsebb döntés azonban a várakozás lehet, az év végéig érkeznek az RX 7000 és RTX 4000 kártyák, melyek ismét nagy ugrásnak bizonyulhatnak a jelenlegi pletykák alapján.

Csütörtökön érkezik az AMD FPS növelője – Ezek a játékok támogatják első körben

https://leet.hu/major/

×