Egy üstökös az új érából.

Korábban utánajártunk már, hogy mi ez az óriási hype az AOC 27G2U körül. A jó ár/érték arányon túl több olyan részlet is feltűnt legutóbb, ami után könnyű volt megérteni, hogy miért ilyen népszerű az AOC középkategóriás gamer monitora. Azóta eltelt másfél év, most pedig elérkezett  tajvani gyártó új modellje, ami emelt a téten és még többet kínál így 2022 derekán.

Mit is tud?

Nos, az C27G3U egy 27″-es VA panellel, illetve 165 Hz-es képfrissítéssel megáldott kijelzőt vonultat fel, ami 1 ms-os válaszidőre képes MPRT szerint, a szürkéből szürke váltakozásáig (GTG) már 4 ms-ot kell számolnunk, amivel picit elmarad a rekordtartó 1 ms alatti daraboktól, viszont ezt betudhatjuk a VA panel sajátosságának.

Az 1000R hajlított kijelző még egyáltalán nem tolakodó, mármint íveltség tekintetében. Viszont cserébe picivel kellemesebb a szemnek, mint a hajlított társai, legalábbis a térérzet mindenképp jobb.  A G-Sync kompatibilitás lemaradt, viszont egy 100 ezer forintos kijelzőről beszélünk. Ha egy G-Sync modult is mellékeltek volna, akkor már jelentősen megnőttek volna a költségek. Jó hír, viszont, hogy kaptunk adaptív szinkronizációt, egész pontosan FreeSync Premium amivel az AMD tulajoknak kedveztek.

Nem minden arany persze, ami fénylik. Be kell vállalnunk némi kompromisszumot, az amúgy igen terjedelmes 27″-es, 68,58 cm-es kijelzőn csupán FullHD, azaz 1920×1080-as felbontást kapunk. Ez persze nem a világ vége, sőt igazából a gyengébb videókártyával rendelkezők talán még örülhetnek is e ténynek. Így 2022-ben viszont egy 1440p-t azért már elvárnánk ebben a méretben.  Ennek köszönhetően a tűéles képről le kell mondanunk. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy homályos lenne bármi is, de azért az 1440p-s felbontás mellett azért némileg jobb lenne a helyzet.

Ezért az összegért viszont egy alacsony válaszidővel rendelkező, 165 Hz-es VA kijelzős monitort kapunk, aminek a dizájnja is betalált. Az alapvetően fekete színt némi vörössel bolondították meg, a káva pedig a mai trendeknek megfelelően extrém vékonyra sikeredett.

Ráadásként kapunk 4 darab USB 3.2-es csatlakozót, egy audio kimenetet, sőt még két hangszórót is beletuszkoltak a monitor aljába. A két hangszóró egyébként jobb, lett mint az elődmodellben, ugyanis itt már 2×3 wattot kapunk, ami persze nem azt jelenti, hogy át fognak kopogni a szomszédok a megnövekedett basszusnak köszönhetően. Ezek arra tökéletesek, hogy megnézzünk rajta pár YouTube videót, de zenét valószínűleg nem ezen fogtok hallgatni. Az USB-k esetén kiemelném még, hogy Fast Charge portokat kapunk, aminek köszönhetően a telefonunkat is könnyedén feltölthetjük.

A monitor túlsó oldalán találjuk a bemeneti csatasort, ami két HDMI 1.4-et, egy 1.2-es DisplayPortot és még egy VGA portot is kapunk, így a régebbi, analóg kimenetű videókártyákkal is használható a megjelenítő. Enni nem kér, bizonyos helyzetekben pedig jól jöhet még.

Köszönjük AOC, de tényleg!

Legutóbb szimplán a „legfőbb ellenségként” aposztrofáltuk a második széria modelljeinél található gombsort, amit talán csak a legősibb ellenségünknek tudnánk jó szívvel ajánlani. A gyártó meghallgatta a kéréseket és lecserélte a gombokat. Így már sokkal könnyebben tudjuk fellapozni a monitorban rejlő lehetőségeket, oh mert vannak bizony szép számmal. Persze ezt is sokkal könnyebb pár kattintással végezni, ugyanis ott a G-Menu aminek segítségével pillanatok alatt beállíthatunk minden fontos funkciót. A kontraszt és fényerőn túl statikus célkeresztet is beállíthatunk, meg van egy rakat további színbeállítási lehetőség. A hardcore fps játékosok is megtalálhatják számításaikat, kedvünk szerint állíthatjuk a sötétebb részleteket, de a kontrasztot és a színeket teljesen kedvünk szerint módosíthatjuk a gaming szekció berkein belül.

Mielőtt még elérnénk a képminőséghez, ejtenék pár szót a kábelmenedzsmentről és az állítható magasságról. Ezen extrák ugyanis kiemelten hasznosak. A kábeleket ennek köszönhetően borzasztó egyszerűen el tudjuk rejteni. Az állítható magasság pedig továbbra is elképesztő jól tud jönni.

A monitor egyébként oldalirányban is állítható és dönthető is 30 fokban. Van még VESA 100×100 kompatibilitás, így aki állványon használná,az is könnyen besetupolhatja.

Szabadon forgathatjuk

Maga az állítható magasság elképesztő fontos, hiszen így egy szintben lehet a fejünk a monitorral. Ennek köszönhetően több óra használat után sem kényelmetlen a monitor bámulása, ez pedig a helyes testtartáshoz is hozzájárul, egyszóval egészségügyi szempontból sem mindegy, hogy állítható-e a monitorunk.

Maga a kép lehengerlő, főleg a TN panel után.

Jómagam az IPS paneleket jobban kedvelem, viszont tényleg minimális a különbség színhűségben, a válaszidő pedig egyértelműen a VA panel oldalán van. Így érthető, hogy a 165 Hz-es válaszidő tartásához jó választás ez a megoldás.

Szerencsére könnyen testreszabható, bár ebben a gombok nincsenek túl nagy segítségünkre.

Ismét extravékony kávát kapunk

Maga a monitor anyaghasználata minőségire sikeredett, szerencsére mindenhol matt anyagot használtak, így nem kell attól tartani, hogy karcos/maszatos lesz. Nem mondanám prémiumnak, mert fémet azért még nyomokban sem tartalmaz, viszont teljesen rendben van.

Összegzés

Több, mint egy hónapig vendégeskedett nálunk az AOC C27G3U, így volt alkalmunk mélyrehatóan tesztelni. A 27″-es méret továbbra is remekül használható a mindennapok során. A VA panellel pont sikerült beletalálni az arany középútba, így aki szeretné kihasználni a 165 Hz-es frissítési frekvenciát, az sem fog csalódni a válaszidőben. A 4 ms persze lehet hogy nem az esportolók álma, viszont hétköznapi gamingre teljesen jól szuperál.

Jó hír, hogy frissítették a gombokat. A hozzáadott szoftver továbbra is kiemelkedik a tömegből. A dizájn jól sikerült és az egész monitorról süt az átgondoltság. Tengernyi csatlakozó, több részben állítható állvány és a kábelmenedzsment sem maradt ki a repertoárból. Ezzel együtt az árcédula is feljebb kúszott az elődökhöz képest, így már 100 ezer forintot kérnek a modellért, ami már talán nem kiemelkedő ár/érték arány, főleg a FullHD méret mellett, ennek ellenére drágának sem mondanám. Gondolom nem fog senkit meglepni, de az AOC C27G3U bőven megugrotta az ajánlott plecsnit.

Összefoglalás

Itt a legnépszerűbb gamer monitor utódja – Tesztpadon az AOC C27G3U


Szerzői értékelés

8

Több, mint egy hónapig vendégeskedett nálunk az AOC C27G3U, így volt alkalmunk mélyrehatóan tesztelni. A 27"-es méret továbbra is remekül használható a mindennapok során. A VA panellel pont sikerült beletalálni az arany középútba, így aki szeretné kihasználni a 165 Hz-es frissítési frekvenciát, az sem fog csalódni a válaszidőben. A 4 ms persze lehet hogy nem az esportolók álma, viszont hétköznapi gamingre teljesen jól szuperál. Jó hír, hogy frissítették a gombokat. A hozzáadott szoftver továbbra is kiemelkedik a tömegből. A dizájn jól sikerült és az egész monitorról süt az átgondoltság. Tengernyi csatlakozó, több részben állítható állvány és a kábelmenedzsment sem maradt ki a repertoárból. Ezzel együtt az árcédula is feljebb kúszott az elődökhöz képest, így már 100 ezer forintot kérnek a modellért, ami már talán nem kiemelkedő ár/érték arány, főleg a FullHD méret mellett, ennek ellenére drágának sem mondanám. Gondolom nem fog senkit meglepni, de az AOC C27G3U bőven megugrotta az ajánlott plecsnit. 

165 Hz-es frissítési ráta

4 ms válaszidő

FreeSync Premium

hasznos szoftver

szép színek

extravagáns kialakítás

kábelmenedzsment

csatlakozók tömkelege

gyorstöltés opció

javított gombsor

 

FullHD felbontás

lehetne nagyobb a fényereje

magasabb árcédula

Olvasói értékelés

0

×