A Disney hamarosan elveszítheti a legismertebb és legkedveltebb rajzfilm-karakterének jogait.

Mickey egér a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája, amelyet a The Walt Disney Company rajzfilmjei tettek világszerte ismertté. Többek szerint az amerikai kultúra jelképeként majdnem annyira ismert, mint az amerikai zászló. Amint arról a Deadline beszámolt, Josh Hawley republikánus szenátor olyan törvényjavaslatot tervez bevezetni, amelynek elfogadása esetén a

Disney elvesztheti Mickey egér szerzői jogait.

A törvényjavaslat célja a szerzői jogi védelem 95 évről 56 évre való csökkentése, ami azt jelentené, hogy a Disney azonnal elveszíti szerzői jogainak egy részét. A törvényjavaslat csak a 150 milliárd dollárnál magasabb piaci értékkel rendelkező szórakoztató cégekre vonatkozna.

„A szerzői jogi védelmének köszönhetően az olyan vállalatok, mint a Disney, milliárdokat kerestek. Ideje megvonni a Disney különleges kiváltságait, ami a kreativitás és az innováció új korszakát nyithatja meg” – mondta Josh Hawley.

A Mickey egeret eredetileg Walt Disney és az Ub Iwerks készítette még 1928-ban. A karakter a Disney kabalája lett, és a bolygó egyik legismertebb rajzfilmfigurája.

Keith Kupferschmid, a Copyright Alliance vezérigazgatója azt mondta: ez a jogszabály mind az ötven államban amerikaiak millióinak a megélhetését kockáztatná, akik a kreatív iparágakban a szerzői jogokra támaszkodnak. A Deadline megjegyzi, hogy Hawley törvényjavaslata valószínűleg nem lesz sikeres.

Ezt láttad már?

Kiderült: Ezt a mobilt szeretik a magyarok a legjobban

 

https://leet.hu/major/

×