A háztartáson kívüli jelszómegosztással élő Netflix előfizetők hamarosan válaszút elé érnek: vagy befejezik a dolgot, vagy plusz pénzt fizetnek.

Amikor a Netflix nimbusza még csak felívelőben volt, akkor nagyon jól jött streaming szolgáltatónak, hogy a felhasználók egymás között osztogatják meg a jelszavaikat, hiszen ezzel egyre több és több emberhez juthattak el, akik később akár potenciális előfizetők lehetnek. Ez az idő azonban már régen elmúlt, így hiába népszerűsítette magát annak idején a mémmé vált jelszómegosztással, hamarosan büntetni fogják azokat, akik ápolják ezt a hőskori hagyományt.

Erről egyébként már hetek óta lehet tudni, hiszen maga a Netflix jelentette be, hogy az egyre csökkenő új előfizetések száma miatt drasztikus lépésekre kényszerül. Ezzel együtt pedig a másik vitatott, de egyébként egyáltalán nem ördögtől való reklámokkal kitömött, cserébe olcsóbb csomag jöttéről is lerántották a leplet, amit valamiért a már meglévő előfizetők nem vettek jó néven.

Pedig sokkal nagyobb probléma a jelszómegosztás büntetése, amit az új konstrukcióval együtt már ebben az évben bevezethetnek.

Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni, de tekintve, hogy lassan az év felénél járunk, bármikor élesedhet – bár a The New York Times belsős információi szerint ez valamikor október eleje és december vége között lesz várható. Ha ez megtörténik, akkor azokra, akik nem rendeltetésszerűen osztják meg egymással a jelszavakat, a Netflix erre kiképzett rendszere fog lecsapni.

Ez előbb csak egy baráti figyelmeztetést von majd maga után, majd eldönthetjük, hogy abbahagyjuk-e az előfizetésünk háztartáson kívüli megosztását, avagy sem. Ha utóbbit választjuk, akkor egy nyomott plusz összeget, 3 dollárt – kb. 1000 forintot kell minden hónapban kicsengetnünk a csomag eredeti árán felül, cserébe viszont egyedi hozzáférést kap a megjelölt extra profil.

Ezzel pedig valójában az járhat jól, aki a megosztást élvezi, hiszen egy teljes árú előfizetést bekkelhet ki 1000 forinttal. 

Ennél pedig várhatóan még a reklámos csomag is drágább lesz, amit ugyancsak az év utolsó három hónapjában indíthatnak el a globális piacon. Hogy ez pontosan milyen hatással lesz a Netflixre, azt nagyon nehéz megjósolni, de a vállalat több millió új előfizetőre számít.

Ugyanakkor nem érdemes szó nélkül elmenni a Netflix áremelései mellett sem, aminek köszönhetően mára a legdrágább streaming szolgáltatássá vált az egész világon. Egy reklámokat tartalmazó, de a konkurenciáknál olcsóbb csomag valóban bevonzhat árérzékeny embereket, a jelszómegosztás büntetése azonban a jelenlegi világgazdasági helyzetben akár el is riaszthatja a meglévőeket.

A konkurenciák megjelenése sem a Netflix malmára hajtja a szelet, hiszen mind a Disney+, mind pedig az HBO olcsóbb, reklámmentes, és hasonló minőségű szolgáltatást biztosít, miközben a jelszavak megosztását sem korlátozzák. Magyarországon például ott tartunk, hogy a két említett szolgáltatás együtt kerül annyiba – vagy picivel többe, mint a legnagyobb Netflix-csomag, ez pedig egy olyan piacon, ahol az emberek jellemzően kettő előfizetést engedhetnek meg maguknak, akár döntő tényező is lehet.

Mennyibe kerülne összesen, ha minden streaming szolgáltatásra előfizetnél?

 

https://leet.hu/major/

×