Már most érdemes lesz elkezdeni gyűjtögetni, ugyanis a világ egyik legnagyobb chipgyártója drágább lesz.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a TSMC, a világ legnagyobb technológiai cégének szilíciumot szállító chipgyártó vállalata a hírek szerint ismét áremelésre készül.

Az iMore és a Nikkei Asia az esetek döntő többségében megbízható információi szerint a TSMC arról tájékoztatta a partnereit, hogy a tavalyi áremelés egyszerűen nem fedezi az egyre növekvő költségeiket, ezért 2023-ban ismét emelniük kell az árakon. A chipgyártó a jelenlegi drágulást az egyre elharapódzó inflációval, a gyártási költségek növekedésével, illetve a chiphiányt enyhítendő gyár- és kapacitásnövekedéssel magyarázza.

A vásárlókra nézve mindez azt jelenti, hogy a TSMC-vel kapcsolatban álló technológiai vállalatok nagy valószínűséggel szintén emelni fognak a termékeik árán, ami ebben az esetben 5-10%-os drágulással is járhat – csak emiatt. Az érintett vállalatok között van az Apple, az NVIDIA, és sok más mellett az AMD is.

Bár a változásoknak 2023 folyamán kellene megvalósulniuk, a viszonylag korai bejelentés oka, hogy „az ügyfeleknek némi puffert adjanak az árkiigazításokra való felkészülésre, míg a TSMC az áremeléssel a növekvő költségeket és a történelmi bővítésekhez szükséges tőkeszükségletet kívánja kezelni.

Egészen pontosan milyen kütyük fognak drágulni?

Nos, általános drágulást már most, szinte minden elektronikai terméken érzékelhetünk, ami az inflációnak köszönhetően még vadabb szinteket is megüthet. A TSMC ezen felül jelenthet plusz összeget, így jelenleg megjósolni is lehetetlen, hogy pontosan mennyivel lesznek drágábbak a kütyük. Azt viszont nagyjából tudhatjuk, hogy mely termékeket érinthet.

Az egyik legnagyobb kárvallott az Apple lehet, ami a legtöbb cuccaihoz, mint például az iPhone 13, az iPhone SE, a Mac Studio, a 2021-es MacBook Pro, és tulajdonképpen mindenhez, amibe M1 Pro és M1 Max chipek kerültek, a tajvani gyártótól rendeli az alkatrészeket. Ez azt jelenti, hogy az Apple majd az össze új termékén szignifikánsan érezhető lesz a drágulás.

De nemcsak az almás vállalat vásárlói, hanem a játékosok is nagyot szívhatnak, hiszen az NVIDIA és az AMD is a TSMC chipjeire támaszkodik. Az NVIDIA például állítólag 10 milliárd dollárt fizetett a TSMC-nek az 5 nm-es szilícium megrendeléséért, míg az AMD (ami a játékkonzolokban, is érdekelt, mint a PS5 és az Xbox) várhatóan 6,5 milliárd dollárt fog idén kifizetni a chipbeszállítóinak, amelyek között a TSMC is szerepel.

Mint mondtam, nem tudni előre, hogy az inflációval együtt pontosan mennyivel fognak drágulni az érintett elektronikai termékek, az viszont szinte már biztos, hogy mindenki meg fogja érezni. A TSMC-vel partnerségben lévő vállalatok valószínűleg már a soron következő termékeikkel megkezdik az áremelést, vagyis az iPhone 14 modellek, és az NVIDIA újabb csúcskártyái a vártnál is magasabb árakon kerülhetnek a boltokba.

Készítsd a pénztárcád: A Netflix már idén elkezdheti büntetni a jelszómegosztást

 

https://leet.hu/major/

×