Egészen az Intel egyik bázisáig kellett utazniuk a tesztereknek, hogy kipróbálhassák az újdonságot.

Régóta lehetett már tudni, hogy az Intel belép az Nvidia és AMD mellé harmadikként a videókártyák piacára, ám ez közel sem ment zökkenőmentesen. Tavaly többször is elhangzott egy februári start lehetősége, ám időközben hardveres és szoftveres gondokkal is meg kellett küzdenie az óriáscégnek. Pár hete megérkezett a laptopokba szánt egységek alsó kategóriája, míg a dedikált, asztali kártyákra júniusig kell majd várnunk. Sokáig a mobil GPU-król sem tudhattunk semmit, hiszen többnyire ázsiai országokban kerültek csak bevezetésre az azokat (A350M és A370M) tartalmazó notebookok. Szerencsére a PCWorld csapata letesztelhetett egy példányt Oregonban, így lehet némi elképzelésünk, hogy mi várhat ránk az elkövetkezendő időszakban.

Nézzük is, hogy mit tud az Intel videókártyák alsó kategóriája!

 

A tesztben szereplő laptop egy hivatalosan ki nem adott referenciagép, melyet az MSI Summit E16 Flip Evoról mintázott az Intel. A GPU pedig egy Intel Arc A370M, melynek számozásából több dolog is hamar világossá válhat. Az Intel processzorokhoz hasonlóan a videókártyáiknál is visszaköszön a 3,5,7 számozás, melyből kiderül, hogy az alsó (3), a közép(5) vagy a felsőkategóriáról(7) beszélhetünk-e. Az M betű a végén értelemszerűen a hordozható kivitelt takarja, a Mobile szó rövidítése.

3DMark Time Spy

Természetesen egy szintetikus teszttel kezdek a PCWorld munkatársai, a szinte alapnak számító 3DMark került ezúttal is terítékre. A tesztben szerepel egy Iris Xe GPU-val felszerelt laptop is, hiszen a jelenlegi Intel grafikus gyorsítókat az az egység képviseli.

Az A370M nyers erejére itt sem lehet panasz, hozza a konkurenciába pakolt RTX 3050 kártyák értékeit, konfigtól függően meg is előzi azokat. Ez már jó jel, hiszen továbbra is kiemelendő, hogy a Intel Arc 3XX széria a belépőszint a cég palettáján.

Játékok

 

Három játék alatt izzasztotta meg a PCWorld az Intel újdonságát:

  • Shadow of the Tomb Raider
  • Final Fantasy XIV: Endwalker
  • Metro Exodus Enhanced Edition

Szerencsére az első bíztató szintetikus pontszámok szépen arányban voltak a játékok alatt mért FPS értékekkel is, itt sem volt trükközés az Intel részéről. Továbbra is az RTX 3050 a fő ellenfél, a Tomb Raiderben meg is előzte azt, de a másik két cím esetében is közel volt egymáshoz a két számítási egység.

Topaz Video Enhance AI

A Topaz programja/algoritmusa arra szolgál, hogy egy kis mesterséges intelligencia segítségével a betáplált videó felbontását feltornázza vagy csak szimplán javítson a minőségén. Az Intel együttműködött a fejlesztőkkel, hogy teljes mértékben támogatott legyen az Arc széria. Ez meg is látszódik a fenti pontszámokon, hiszen ezúttal könnyűszerrel megverte az RTX 3050-et is az A370M.

Konklúzió

A teszt legnagyobb kérdése az volt, hogy vajon az Intelnek sikerült-e olyan grafikai egységet kiadnia, mely valós körülmények között is párban áll a saját kategóriáján belüli Nvidia és AMD kártyákkal. Szerencsére a válasz egy hatalmas IGEN, ám az Intelnek lesz még munkája bőven. A múlt hónapban rengeteg, driverrel kapcsolatos hibajelenséget jelentettek az A350M tulajdonosok, remélhetőleg ezeket az elkövetkezendő hetekben sikerül kigyomlálnia az óriáscégnek, hogy az asztali kártyák startja minél simább legyen. Az ár lehet még döntő rengeteg felhasználónál, ám ezekről hivatalos információ egyelőre nincs.

A borítókép illusztráció. 

Nincs több helyi fiók Windowson? – Tovább szigorítana a Microsoft

https://leet.hu/major/

×