Nem úgy fogy a PlayStation 5, ahogyan azt a Sony tervezte, és még az Xbox is ott kullog a nyakában.

Idestova 18 hónap telt el a konzolos generációváltás óta, valamiért mégsem nagyon érezzük még a mindent elsöprő next-gen érzést. Persze jó és gyönyörű játékok jöttek, csakhogy azok döntő hányada a korábbi generációra is tiszteletét tette, ezért a játékosok nem kifejezetten érezhették a nyomást, ami miatt váltaniuk kellene.

Ugyanakkor sok lehetőségük sem lett volna rá, mivel a globális chiphiány sok más mellett a konzolok gyártását is jelentősen megnehezítette. Ezek pedig meg is tették a hatásukat, legalábbis a Sony éppen aktuális pénzügyi beszámolójából kiderült, hogy ugyan jól fogynak a PlayStation 5-ök, de messze nem olyan jól, mint amire számoltak.

A Sony a 2020 novemberi megjelenése óta összesen 19,3 millió konzolt adott el, ami a PS4 ugyanezen – 2015-ös – időszakához képest, amikor 22,4 millió darabot szállítottak le a régi masinából. 

A 2022 első hónapjaiban is komoly csökkenés volt tapasztalható, ugyanis amíg januártól márciusig 2 millió darabot vettek a játékosok, addig 2021-ben ugyanebben az időintervallumban 3,3 millió PS5 talált gazdára. A PS4 egyébként ezen a téren is előzi az utódját, amiből annak idején a második évének első hónapjaiban 2,3 millió darabot szórtak ki. Ezzel pedig a Sony az éves tervet még csak meg sem közelítette, ugyanis előzetesen több, mint 14 millió eladott PS5-tel számoltak, ezzel szemben viszont 2021 áprilisa és 2022 márciusa között összesen 11,5 milliót tudtak eladni belőle.

Sokan a chiphiányt nevezik meg elsődleges okként, azonban a már fentebb említett next-gen exkluzív játékok hiánya, illetve az új Xbox eredményessége is sokat nyomhatott a latba – amiből a nem hivatalos számok alapján közel 15-16 milliót eladhattak már. Persze sok helyütt említeni szokták a PS5 utáni óriási – de a gyártási problémák miatt kielégítetlen – igényt is, ezt valójában nagyon nehezen lehet csak mérni, illetve a Sony is képes néhány héten-hónapon belül teljesíteni a rendeléseket.

Pörögnek a játékeladások!

A konzoleladások csökkenése viszont nem arányos a játékok eladásaival, melyekből egyre többet adnak el a Sony masináin. A vizsgált negyedévben összesen 70,5 millió játékot adtak el PS5-re és PS4-re, ami 9,1 millióval több az egy évvel korábbi 61,4 millióhoz képest. Külön érdekesség, hogy az eladások 71 százalékát digitális formában, a PS Store-ban bonyolították.

A PS-exkluzív alkotások minden eddiginél jobban mozgatják az embereket, melyekből 14,5 millió kópiát szórtak ki, ami szignifikánsan, 6,6 millióval több az egy évvel ezelőtti eladásokhoz képest.

Ami a PS+ előfizetőket illeti, a számuk ugyan nem különösebben nagyon, de érezhetően csökkent. Egy évvel ezelőtt még 47,6 millióan, míg most 47,4 millióan számítanak a Sony szolgáltatásának előfizetőjének. Ennek okát nem ismerjük, de a hamarosan átalakuló, a PS Now-val egyesülő szolgáltatás a nyáron talán ismét meglódulhat.

A Sony ugyan az előttünk álló időszakban pozitív változásokat remél, az előttünk álló, de már érezhető infláció nem feltétlenül az ő malmukra hajtja a vizet. A játékosok az ínséges időkben sokkal valószínűbben választják az olcsóbb, pénztárca barátabb megoldásokat, és mivel 2023-ig nem feltétlenül érkeznek „system seller” exkluzívok, akik jól elszórakoznak a third party címekkel sokkal inkább köthetnek ki például az Xbox Series S mellett.

A jövőben azonban még nagyon sok minden megváltozhat. Érkezik például a Spider-Man folytatása, azután pedig a Wolverine, de az Aspyr Star Wars: Knights of the Old Republic remake-je is a PS5-ön fog legelőször megjelenni. ezek pedig mint a PS4 példájából jól láthattuk, döntő jelentőséggel bírhatnak.

Mindeközben az Xbox is hasít:

Brutális eladások: Úgy veszik az Xbox Series konzolokat, mint a cukrot

 

https://leet.hu/major/

×