Ahogyan az várható volt, megkezdődhettek a következő generációt meghatározó konzolok munkálatai.

Eddig sem volt nagy titok, hogy a legnagyobb konzolgyártók már az éppen aktuális generáció debütálása után nem sokkal már nekiállnak a következő generációs masinák tervezésének, hogy mire eltelik az a 7-8 év, addigra csak az utolsó simításokat kelljen elvégezni rajtuk, mire gyártósorra kerülnek.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy az Xbox360 2005-ös megjelenésekor nemcsak annak hibáin kezdtek el agyalni, hanem már az Xbox One is tervezőasztalra került, ahogyan a PS3 2006-os bemutatkozásakor a Sonyi is fél gőzzel már ráfordult a PS4 koncepciójára, amelyre teljesen 2008-ban irányították a figyelmüket. Ez természetesen a PlayStation 5 és az Xbox Series generációkban sincs másként, ami azt jelenti, hogy a gyártók nagyjából most kezdhetnek el aktívan dolgozni az újabb, sok-sok év múlva kezdődő 10. konzolgeneráción.

Sőt, ez tulajdonképpen már tényként is kezelhető, ugyanis mint kiderült, a konzolos GPU-kat szállító AMD már a leendő gépeket meghajtó chipeken ügyködik.

Ezt egy LinkedIn-en közzétett álláshirdetésből tudhatjuk, amelyet a DualShockers szúrt ki a minap, és ami szerint hellyel-közzel felállt az az AMD-s csapat, amelyik a következő generációt meghatározó Xbox és PlayStation számára készíti az újabb chipeket. A hirdetésben egy System-on-Chip verifikációs mérnököt keresnek, aki tulajdonképpen kulcsszerepet játszik majd az új chip fejlesztésében. Ez a munkatárs ugyanis számos külsős és belsős csapattal fog szoros együttműködésben dolgozni, köztük is a szilícium IP és eszközgyártókkal.

A játékosok számára mindez annyit jelent, hogy a PlayStation 6 és a következő Xbox fejlesztése már javában zajlik, viszont még nagyon korai fázisában tart. Hogy mikor lesz a következő konzolgeneráció-váltás, azt egyelőre nem tudni, de még megjósolni is kifejezetten nehéz, hiszen a jelenlegi gépek gyártása is nehézségekbe ütközik (a chiphiány miatt), ami akár a várható élettartamot is megnövelheti.

Ugyanakkor az is kérdéses, hogy a PS5 és az Xbox Series hány fajta és féle verziót fog megélni, hiszen ezekkel is jelentősen elodázható az újabb generáció. De tekintve az eddigi trendeket azt mondanám, hogy 2028-2030-ig érdemes spórolni az újabb gépekre, már ha addig nem ural le mindent a játékstreaming.

Egy korszak vége: Eljött a PlayStation-exkluzivitás vége?

 

https://leet.hu/shop/white-shark/

×