Az NVIDIA nagyon is jó pénzt hajtott fel a kriptovaluta-bányászaton, amit még a befektetők előtt is titkoltak.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) 5,5 millió dollárra büntette meg a világ legnagyobb videokártya gyártóját, az NVIDIA-t, amiért a vállalat a 2017-2018-as bevételi jelentéseiben eltitkolta a befektetők elől a kriptobányász GPU-k pontos számát.

Ezekben az években jelentősen megugrott a kriptovaluta-bányászok száma, és mivel a legnépszerűbb kriptopénzek a Proof-of-Work bányászati módszert használták, a videokártyák iránt is megnőtt a kereslet. Főleg a legnagyobb teljesítményre képes kártyák iránt, hiszen ezek voltak a legalkalmasabbak a bonyolult folyamatok elvégzésére, vagyis arra, hogy a bányászat eredményes és jövedelmező legyen.

Ahogy a kriptopénzek iránti érdeklődés megugrott, és a különböző érmék ára emelkedett, egyre többen adták a fejüket bányászatra. Az emberek rohantak GPU-kat vásárolni, a hirtelen megugró kereslet pedig rövid távon nagyon jót tett az NVIDIA-nak. A befektetők azonban szerették volna tudni, hogy a GPU-kból mennyi landolt pontosan a célközönségnél, vagyis a játékosoknál, és mennyi a bányászoknál, a vállalatnál pedig sokszor kopogtattak a válaszért – amit sosem kaptak meg.

Az SEC jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy az NVIDIA megsértette a vonatkozó törvényeket, mivel a gaming üzletág növekedésére vonatkozó lényeges információk elhallgatásával félrevezette a befektetőket. A 2017-18-as időszakban a vállalat 9,714 milliárd dolláros bevételt jelentett, aminek mintegy fele a játékos részlegéből származott, azt viszont már elfelejtették elmondani, hogy ez a bevétel tulajdonképpen hogyan és kikből keletkezett. Ez pedig a befektetőknek a kriptopénzek változékonysága, és a PC-s gaming szegmens valódi eladásai miatt lett volna érdekes információ.

Ugyan a büntetés a játékosoknak és a befektetőknek egy kisebb győzelemmel érhet fel, ez az összeg azonban közel sem fogja eltántorítani a gyártót a hasonló akcióktól. Legalábbis az NVIDIA februári pénzügyi jelentése alapján tényleg egy nevetséges bírságról van szó, hiszen akkor 7,64 milliárd dolláros bevételt jelentettek, ami 53%-os növekedés az előző időszakhoz képest, míg éves viszonylatban rekordnak számító 26,92 milliárd dollárt könyveltek. Most ebből kell kicsengetniük 5,5 millió dollárt.

A YouTube Kids-en drogokról és fegyverekről is nézhetnek videókat a kisgyerekek

https://leet.hu/shop/white-shark/

×