Hiába a YouTube fáradozása, úgy tűnik, hogy a YouTube Kids-re mégis utat találnak a gyerekekre potenciálisan veszélyes tartalmak.

Az internet tele van olyan dolgokkal, melyekkel egyetlen szülő sem szeretné, ha gyermeke bármilyen formában is találkozna. A tech vállalatok ezért egyre több olyan lehetőséggel, felügyeleti eszközzel és megoldással rukkolnak elő, mellyel a szülő ellenőrizni és/vagy korlátozni tudja, hogy a gyereke milyen tartalmakhoz férhet hozzá.

Ilyennel természetesen a legnagyobb videómegosztó is rendelkezik a YouTube Kids formájában, amely lényege tulajdonképpen, hogy a gyerekek csak és kizárólag olyan videókhoz férjenek hozzá, amelyek megfelelnek a korosztályuknak. Ezeket három kategóriában különböztetik meg egymástól: „idősebbek”, „fiatalabbak” és „óvodások”, melyek nagyjából a 9 és 12 év közötti, a 4 és 7 év közötti, illetve a 4 év alatti korosztálynak feleltethetőek meg.

A YouTube szerint a Kids-en megjelenő tartalmakat nagyon szigorú szűrök alapján ellenőrzik, amelyet moderátorokkal, illetve egy automatizált programmal végeztetnek. De nem minden hibátlan, akadhatnak olyan videók, melyek valahogyan átmennek a rostán, ezért a fejlesztők figyelmeztetik a szülőket, hogy mindennek ellenére azért figyeljék, hogy mit néz a csemete. A Tech Transparency Project, egy amerikai székhelyű nonprofit szervezet szerint viszont a szülői éberségre sokkal nagyobb szükség van, mint azt elsőre gondolnánk.

Drogok, fegyverek, szépészeti praktikák, fogyás

A TTP kutatói szerint a nem megfelelő tartalmak könnyedén átjutnak a platform algoritmusain és emberi moderátorain, ami azt mutatja, hogy a gyerekek milyen könnyen találkozhatnak aggasztó videókkal a platformon. A vizsgálatok során olyan videókat találtak a YouTube Kids-en, amelyek pozitív kontextusban beszélnek a kokainról és a kristálymetről, útmutatást adnak a fegyverek használatához és elrejtéséhez, bőrfehérítésre és szépészeti beavatkozásokra buzdítanak, illetve különböző fogyási praktikákat mutatnak be a gyerekeknek.

a TTP három YouTube Kids-fiókot hozott létre – egyet-egyet az oldal minden egyes korosztályi beállításához. A három különböző fiókot használva a kutatók simán csak rákerestek a kifogásolható tartalmakkal kapcsolatos kifejezésekre, és meglepetésükre elég gyorsan találatokat is kaptak.

Találtak például egy videót, amiben egy gitáros srác Eric Clapton „Cocaine” című dalát játszotta, amit már az ötéves korosztály is megnézhetett. Egy másik videóban, amit szintén elértek a legkisebbek, a Breaking Bad Minecraftos verziója volt ezzel a leírással: „A Breaking Bad sorozat ikonikus furgonjának bemutatója, ahol a kristálymetet főzik! Nyami…:).”  De volt egy másik Breaking Bad témájú videó is, amiben olyan kontextusban és olyan megjegyzésekkel tarkítva készítenek különböző cukrokat, mintha az kábítószer lenne.

A YouTube Kids-en emellett olyan videókat is találtak, melyek a fegyverek visszarúgását ecsetelte, vagy a pisztoly és puska tárak használatára tanította a gyerekeket. A TTP emellett egy JerryRigEverything nevű csatornára is rábukkantak, ami tulajdonképpen lépésről lépésre megmutatta, hogyan kell egy rejtett rekesszel ellátott polcot építeni, hogy fegyvert rejthessenek el benne.

A kilenc és 12 évesek számára elérhető YouTube Kids egyik csatornán egy Saba Ibrahim nevű fiatal youtuber mutatta meg a nézőknek, hogyan kell otthon összekeverni és az arcra felvinni egy arcfehérítő terméket. A konkrét videó címe ez volt: „ALL ABOUT FACIAL BLEACH | HOW I BLEACH MY FACE AT HOME”, vagyis egyáltalán nem csinált titkot a tartalomból.

De mindez csupán a jéghegy csúcsa, a TTP számos más megkérdőjelezhető vagy egyáltalán nem odaillő videót talált a YouTube Kids felületén. Ezekkel pedig a legnagyobb probléma, hogy a vállalat állításaival szemben láthatólag a legegyértelműbb tartalmak is könnyedén átmennek az ellenőrzési folyamatokon, így a gyerekek potenciálisan káros vagy túlságosan kereskedelmi, reklám célzatú üzeneteknek vannak kitéve.

Így törölheted egyszerűen és gyorsan a Facebook-profilodat – VÉGLEG

 

https://leet.hu/shop/white-shark/

×