A szakember tagja volt annak a pici informatikusokból álló csapatnak, amely munkája kulcsfontossággal bírt a ma ismert modern élet kialakulásában.

Köpenysejtes limfómában április 27-én elhunyt az internet és a számítástechnika egyik úttörőjeként ismert, David Walden – számolt be a szomorú hírről a The New York Times. A neves szakember 79 éves volt.

David Walden

Waldent rendkívül tehetséges informatikusnak tartják, aki munkája révén jöhetett létre a később internetként ismert technológia. Az 1960-as évek végén tagja volt annak a kis csapatnak, amely a Defense Advanced Research Projects Agency-vel szerződött az ARPANET megtervezésére, fejlesztésére és karbantartására. Az Arpanetet a mai internet előfutáraként tartják számon, amely lehetővé tette, hogy először négy, majd egyre több egyetemi számítógép hálózatban működjön együtt. A

A 70-es években a családjával Norvégiába költözött, ahol egy norvég katonai számítógépes hálózatot fejlesztett, majd egy évvel később visszatért az Államokba. Itt a korábbi munkahelyén, az Arpanet hálózatának megépítésére kiírt pályázat nyertesénél, a Bolt Beranek and Newmannél (ma Raytheon BBN) helyezkedett el vezető pozícióban, de lelkes számítógépes történészként szerkesztője volt az IEEE Annals of the History of Computing című folyóiratnak is, amit eredetileg az Institute of Electrical and Electronics Engineers adott ki.

Bár nem rendelkezett felsőfokú diplomával, Walden 2014-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a Kaliforniai Állami Egyetemtől az Arpanettel kapcsolatos munkásságáért, amely során egyébként nemcsak a hálózatot, hanem a mai routerek elődjét is ő – és kollégái – tervezték meg.

Mindent köszönünk, nyugodjék békében.

×