A Google a partnercégek és az internetes keresések révén egészen elképesztő mennyiségű adatot gyűjt az emberekről, amiket sok más mellett a megfelelő reklámok kiválasztásához is felhasználnak.

Van, akit egyáltalán nem zavar, ha olyan reklámokat kap internetezés, esetleg másfajta tartalomfogyasztás közben, ami nagyjából rezonál az ízlésével. Akadnak azonban olyanok is, akik nem feltétlenül szeretik ezt a hirdetési formát, mivel töménytelen adatot kell kigyűjtenie az adott vállalatnak ahhoz, hogy pontosan be tudja lőni a megfelelő reklámot. Ami talán közös a két halmazban, hogy ha lehetne, akkor teljesen kikerülnék a reklámokat, ezt viszont manapság szinte már lehetetlen elérni, mivel a vállalatok mindig megtalálják a módját a megjelenítésükre.

Azt viszont nagyon is megtehetjük, hogy uraljuk, esetleg finomhangoljuk az ilyen-olyan úton kapott hirdetéseket, amivel növelhetjük a tudatosságunkat, ezáltal pedig a fogyasztásunkat. A Google például egyre komolyabban veszi az adatok átláthatóságát, ezért egyre több eszközt ad a felhasználók kezébe, hogy ők is hozzáférhessenek, adott esetben rendelkezzenek a saját adataik, internetes tevékenységeik felett.

Ha például belépünk a Google-profilunk beállításaiba, az ‘Adatok és adatvédelem’ almenüpont alatt szinte mindent megtalálunk.

Beállíthatjuk, hogy a Google milyen begyűjtött adatot és információt használhat fel a hirdetésekhez, de még azt is finomhangolhatjuk, hogy milyen mértékben adjon személyes találatokat az internetes kereséseinkkor. Ha ennél specifikusabbak akarunk lenni, akkor a ‘Hirdetések személyre szabása‘ alatt nemcsak megnézhetjük, de jelentősen bele is nyúlhatunk és szabályozhatjuk a Google által felállított digitális profilt.

Itt tulajdonképpen azt láthatjuk nagy vonalakban, hogy azok az információk alapján, amelyeket a Google a partner oldalak révén begyűjtött, szerinte milyen emberek vagyunk, milyen témák, érdeklődési körök, tevékenységek mozgatnak minket a mindennapok során. Ez egy elég hosszú lista lesz, ha aktívan és régóta használjátok a Google-profilotokat – én például több görgetéssel értem csak a végére.

A Google profilozását itt úgy szabhatjuk át drasztikusan, ha egyszerűen nem engedélyezzük a célzott hirdetések megjelenítését. Így a reklámok a legtöbb Google-höz köthető felületen teljesen véletlenszerűek lesznek addig, amíg vissza nem kapcsoljuk.

Ha viszont nem szeretnénk teljesen megválni a személyre szabott hirdetésektől, akkor akár egyenként is kikapcsolhatjuk az érdeklődési köröket. Ez nyilván eltarthat egy darabig, de legalább a magunk ura lehetünk.

Mindezeken felül lehetőségünk van külön a YouTube-os hirdetéseket is szabályozni. Természetesen a fenti hatással van a videómegosztó hirdetéseire is, viszont a Google nemrég elindított egy béta programot a kényes témák kezelésére. Itt olyan szenzitív típusú reklámokat tilthatunk le, mint például az alkohol, a társkeresés, a szerencsejátékok, a terhesség és gyermeknevelés, vagy a fogyás. Amint ezekről letiltjuk a platformot, ilyen reklámokat többet már nem fogunk látni.

Mindezek persze még nem gátolják meg a vállalatokat, hogy profilozzanak minket, de legalább van beleszólásunk, hogy a kigyűjtött adathalmazból miket használhatnak fel a reklámozások során. Ha pedig egyáltalán nem szeretnénk, hogy szenzitív információkat gyűjtsenek rólunk, akkor érdemes valamilyen VPN-t, vagy egy olyan böngészőt használni, amely megnehezíti a Google és az ahhoz hasonló big tech cégek dolgát, adott esetben teljesen elrejti előlük az internetes tevékenységet.

Felkötheti a gatyát a Chrome – Ingyenes beépített VPN-t kap a Microsoft Edge

 

https://leet.hu/samsungssd/

×