Egy újabb videojáték-ipari legenda távozott, akinek nem csak a PC-s játékosok lehetnek rendkívül hálásak.

A Razer a napokban megerősítette a szomorú hírt, miszerint 81 éves korában elhunyt a hardvergyártó vállalat társalapítója, Robert Krakoff (alias RazerGuy), aki a PC-s játékipar fejlődésének egyik kulcsfigurája is volt.

„Szomorúan tudatjuk, hogy elhunyt Robert Krakoff társalapító és tiszteletbeli elnök, akit mindenki csak RazerGuy-ként ismert” – írta a vállalat. „Robert rendíthetetlen lendülete és játék iránti szenvedélye tovább él, és továbbra is inspirál mindannyiunkat. Köszönjük, Rob. Hiányozni fogsz.”

Krakoff közvetlenül tehető felelőssé a kifejezetten gamereket célzó eszközök elterjedéséért, ugyanis a nevéhez köthető a világ legelsőelső gamer egere, a Razer BoomSlang piacra dobása. Krakoff még a Kärna nevű vállalatnál töltött ideje alatt, 1999-ben találta fel azt a fajta optomechanikus kódoló kereket, amely 2000 dpi-s felbontással képes követni az egér mozgását. Ez akkoriban óriási dolognak számított, amire a Kärna is meglátta a lehetőséget.

A vállalat azonban 2001-ben csődbe ment, így hiába a BoomSlang nagyszerűsége, úgy tűnt, hogy a Razer branddel együtt megy a levesbe. Mígnem jött a Fitch marketingügynökség, amely segített neki 2005-ben elindítania a Razer – ekkor már teljesen önálló – márkát és vállalatot, amelyet Min-Liang Tan jelenlegi vezérigazgatóval közösen alapított meg.

Ezután Krakoff lett a vállalat szíve és lelke, megannyi gamer kiegészítőt köszönhetünk közvetlenül és közvetetten neki, de a kifejezetten játékosokat célzó termékek megjelenése és népszerűvé válása is az ő nevéhez köthető. Rendkívül sokat tett azért, hogy a videojátékozás ne csak egy kis, szűk réteg „lenézett” elfoglaltsága legyen.

Volt olyan időszak is például, amikor minden egyes Razer-rendelés mellé írt egy személyes üzenetet RazerGuy álnéven, amihez egy email cím is tartozott. Erre pedig bárki írhatott neki egy válaszüzenetet, amire jellemzően mindig vissza is írt. Emellett nagyon szívesen leült olyan gamer újságírókkal is egy interjúra, akik még a pályájuk elején tartottak, hogy ezzel is segítse őket.

A Razer mellett azonban nem lustult el, ugyanis kifejezetten szeretett sportolni, és nagy támogatója az egészséges étrendnek, ezért később megalapította a a MindFX Science nevű márkát, amivel az ismert és káros energiaitalokkal szemben kínált egy egészségesebb alternatívát. Emellett a feleségével egy blogot is vezetett, de RM Krakoff néven a könyvírásba is belekóstolt.

Köszönünk mindent mester, nyugodj békében.

×