A redmondi vállalat ingyenes virtuális magánhálózati szolgáltatással csábítaná a saját böngészőjéhez az internetezőket, a kérdés csak az, hogy mindezzel sikerül-e majd neki?

A korral haladva több más vetélytársához hasonlóan a Microsoft ingyenes és beépített VPN-nel bővíti ki az Edge böngészőjét – jelentette be a vállalat. Az „Edge Secure Network” megnevezésű, Cloudflare alapokon nyugvó szolgáltatást jelenleg még teszteli a vállalat, de hamarosan egy biztonsági frissítés keretében minden felhasználó számára elérhetővé teszi.

Az új funkció – mint mindent valamire való virtuális magánhálózati szolgáltatás – teljesen titkosítja a böngésző forgalmát, elrejti a felhasználók tartózkodási helyét, így még a szolgáltatók sem láthatják az internetező szenzitív adatait. A böngészési adatok a vállalat szerint 25 óránként törlődnek, a teljes VPN-használattal kapcsolatos információkat pedig havonta törlik.

Az Edge VPN szolgáltatása ugyan ingyenes, de lesz egy nagyon komoly kikötése. Az adatforgalom mindösszesen

havi egyetlen gigabájtra lesz korlátozva,

aminek a kihasználtsága nyilván egyéni, de a legtöbb esetben valószínűleg egy nap alatt kimerül majd. Ezt pedig elvileg nem lesz lehetőség kicselezni, ugyanis az Edge Secure Networkot csak Microsoft-fiókba bejelentkezve lehet használni. Az azonban könnyen elképzelhető, hogy ezt az 1 GB-is keretet később valamilyen összegért cserébe bővíthetjük majd.

Azt nem tudni, hogy az Edge VPN mikor élesedik majd, de először a Microsoft tesztprogramjában, az Insiderben résztvevők próbálhatják majd ki az előzetes verzióját. Az Edge mellett egyébként az Opera is rendelkezik ingyenes VPN szolgáltatással, viszont az olyan népszerű böngészők, mint a Mozilla és a Chrome csak fizetős szolgáltatást kínálnak, így szűkössége ellenére sokaknak vonzó lehet a Microsoft programja.

Rákapcsolt a Microsoft Edge – Már a 2. legnépszerűbb böngésző PC-n, mobilokon verhetetlen a Chrome

 

https://leet.hu/samsungssd/

×