Ha tudni akarod, hogy a te kijelződ támogatja-e, vagy pont egy olyat keresel, ami megfelel a PS5 új VRR-funkciójának, akkor a legjobb helyen jársz.

A Sony a napokban nagyot frissített, és végre elhozta azt a funkciót a PlayStation 5 konzolra, amitől sokkal szebben futnak és néznek ki a játékok. Ez az Xboxokon már évek óta elérhető VRR-támogatás, ami a háttérben dinamikusan szinkronizálja a kijelző frissítési frekvenciáját a PS5 konzol grafikus kimenetéhez.

Ez úgy javítja a PS5 játékok vizuális teljesítményét, hogy minimalizálja vagy teljesen kiküszöböli az olyan vizuális hibákat, mint például a képkockák akadozását, vagy a sokszor gyakori képszakadást (egy csík a képernyőn). Emiatt a játékok sokkal simábban, gördülékenyebben fognak futni, élesebb lesz a grafika és követhetőbb lesz a játékmenet,

de csak a HDMI 2.1 VRR-kompatibilis TV-ken és monitorokon. 

Ez egészen leszűkíti azokat az eszközöket, melyeken elérhető az újítás, ezért mindenekelőtt érdemes rákeresni az interneten a saját kijelződre, és ha támogatja a VRR-t (Variable Refresh Rate), monitor esetében az AMD Freesync-et, akkor örülhetsz.

Egy Reddit-felhasználó viszont elkészített egy egészen komoly listát a támogatott és a nem támogatott TV-kről és monitorokról, így akár itt is se perc alatt kikutathatod, hogy miként érint téged a dolog. A legérdekesebb viszont az, hogy mint kiderült a funkciót támogató eszközökkel is akadhatnak problémák, melyek megoldásához szintén találsz itt segítséget. Ha viszont pont vásárlás előtt állsz, akkor mindenképp azt választ, ami mellett nincsen semmi jelölés.

VRR Compatible Monitor/TV List for PS5 (2022) from PS5

A funkció egyébként alkalmas kijelzőkön automatikusan elindul, így sokan talán csak játék közben veszik észre a változást. Ami viszont érdekesebb, hogy ilyenkor csak a hivatalosan támogatott játékok használják a VRR-t, a konzol beállításaiban  – a Képernyő és videó szekciójában – viszont olyan játékokra is alkalmazhatjuk, melyek nem kaptak VRR-frissítést. A Sony szerint ez bizonyos esetekben javíthatja a képminőséget, vagyis érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Ez lesz a jelenlegi PS Plus előfizetőkkel az új Game Pass-féle szolgáltatás indulásakor

https://leet.hu/samsungssd/

×