Egyszer minden jónak vége szakad, és előbb vagy utóbb a YouTube minden egyes szegletébe megérkeznek a hirdetések.

A világ legnagyobb videómegosztó platformja még viszonylag hamar válaszolt a TikTokra, amikor 2020-ban elindította a rövid videókra épülő Shorts kategóriát/funkciót. Azóta a Shorts egyre népszerűbb és népszerűbb, mostanra pedig több mint 30 milliárdos napi nézettséget generál, ami valamivel több, mint a tavalyi átlag négyszerese.

De nem minden fenékig tejfel.

A Google és YouTube anyavállalata, az Alphabet üzleti beszámolója szerint a platform bevételei messze elmaradnak a várakozásoktól. Az első negyedéves eredményjelentésben a vállalat 14%-os YouTube reklámbevétel-növekedést jelentett, ami elmaradt az elemzői várakozásoktól – 7,48 milliárd dollár helyett „csak” 6,87 milliárd dolláros árbevételt könyvelhettek el.

A vállalatnak ennyi pedig bőven elég volt ahhoz, hogy bejelentsék, a platform legrövidebb tartalmaiba is reklámokat fognak elhelyezni. Az Alphabet szerint eleinte alkalmazástelepítési hirdetéseket és egyéb promóciókat láthatunk majd, azt azonban nem részletezték, hogy pontosan milyen elrendezésben és megjelenésben fogunk találkozni ezekkel a hirdetésekkel.

„Ahogy a termékek esetében mindig is tettük, először a nagyszerű felhasználói élmény megteremtésére összpontosítunk, és idővel a monetizáció kiépítésén dolgozunk” – mondta az Alphabet és a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai, aki arra már nem tért ki, hogy a reklámok milyen szempont alapján hivatottak javítani a „felhasználói élményen”. A Youtube számára a túlzó mértékű hirdetések könnyen kontraproduktívak is lehetnek, hiszen ahelyett, hogy a Premium-előfizetés felé terelné a felhasználókat, azok inkább áttérnek a TikTokra.

A YouTube Shorts mellett kitértek a YouTube TV kábeltévé-előfizetési szolgáltatásra is, amely a vállalat szerint továbbra is jelentős bevételnövekedést produkál. Pichai azt is elárulta, hogy a nézők naponta több mint 700 millió órányi YouTube-tartalmat néznek a csatlakoztatott televíziókon, illetve azt is megemlítette, hogy az eszközcsatlakoztatásos lehetőségek hamarosan új funkciókkal bővülnek, melyek könnyebbé teszik a videók kommentálását és megosztását.

via – Bloomberg, Engadget

Így indult minden: 17 éves a YouTube legelső, internettörténelmi videója

 

https://leet.hu/samsungssd/

×