Az Xbox Series masinák úgy tűnik, hogy megtalálták a közönségüket, de legalábbis egyre jobb eladási mutatókat hoznak.

A The NPD Group amerikai piackutató márciusi adatai alapján a Microsoft új (de lassacskán kurrens) generációs konzoljai, az Xbox Series S és az Xbox Series X volt az Egyesült Államok legjobban fogyó játékgépe – legalábbis a bevételek tekintetében.

A redmondi masinát annyira kapkodják a játékosok, hogy 2022 első negyedévének legsikeresebb konzoljai lettek, amivel nemcsak a riválisait utasította maga mögé az Xbox, de az erre az időszakra vonatkozó saját eladási rekordját is megdöntötte. Ugyanakkor darabszámban a Nintendo Switch talált legtöbbet gazdára, ami bevételben azért törpülhet el az Xbox mellett, mert a kézikonzol egyes modelljei valamivel olcsóbbak, mint a Series X és az S.

Összességében viszont még ennél is sokkal árnyaltabb a kép, ugyanis a piaci szakértők szerint a hardveres eladások 2022 márciusában 24 százalékkal csökkentek az előző évi számadatokhoz képest, míg a negyedéves eladások 15%-ot zuhantak. Mat Piscatella, az NPD szakérője azt is kiemelte, hogy a márciusi visszaesés nemcsak a hardveres, de a fizikális játékeladásokban is megfigyelhető volt, ami annak tekintetében nem lehet meglepő, hogy a hónapot egy nagyobb megjelenés sem rázta meg különösebben.

A hónap legkelendőbb lemezes játéka például ismételten az Elden Ring lett, és csak utána jön a PS5 egyik legnagyobb versenyjátéka, a balhékkal tarkított Gran Turismo 7, ahogyan a Switch sikere ellenére a Kirby and the Forgotten Land is csak a harmadik helyre tudott felérni. De a Tiny Tina’s Wonderlands és a Ghostwire: Tokyo is csak alig érdekelt több játékost az USA-ban, mint mondjuk a FIFA22 vagy a Minecraft. Ugyanakkor ez is egy torz lista, hiszen a digitális eladásokat az NPD nem mérte, pedig a játékosok legnagyobb része már így szerzi be őket:

  1. Elden Ring
  2. Gran Turismo 7
  3. Kirby and the Forgotten Land
  4. MLB: The Show 22
  5. Horizon Forbidden West
  6. Pokémon Legends: Arceus
  7. WWE 2K22
  8. Mario Kart 8 Deluxe
  9. Call of Duty: Vanguard
  10. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origins
  11. Tiny Tina’s Wonderlands
  12. Ghostwire: Tokyo
  13. FIFA 22
  14. Minecraft
  15. Madden NFL 22

Ami az európai eladásokat illeti, a VGC szerint az Xbox sorozat európai eladásai februárban először voltak magasabbak, mint a PS5-é, márciusban pedig Angliában már az Xbox volt a legkelendőbb játékkonzol. Az Xbox egyre növekvő eladásait egyébként Aaron Greenberg, az Xbox játékok marketingjének általános igazgatója is megerősítette a napokban, ami egészen konkrétan 17 hónap alatt 13,87 millió eladott darabot jelent, ami abszolút rekord a márka történetében.

Az Xbox 360 életciklusának ugyanezen szakaszában például 9,38 milliót adtak el belőle, ami azt jelenti, hogy közel 4,5 millióval több Xbox Series landolt a játékosok polcain, mint a vállalat eddigi legsikeresebb konzoljából. Ez pedig nagyon nagy szó, hiszen az Xbox 360 nemcsak meccsben volt a PS3-mal, de kőkeményen meg is szorongatta.

Azóta persze nagyot fordult a világ, az Xbox One pedig hibát hibára halmozott, míg a PS4 őrületes magasságokba ért, de a számokból jól látszik, hogy a Phil Spencerrel együtt jött teljesen új lendület újra sikeressé teheti az Xboxot. Nyilván a globális chiphiány is az Xbox javára hajtotta a vizet, hiszen míg a PS5-ből nagyon nehéz volt beszerezni egyet, addig a Series S-ből bőséggel akadt a boltok polcain.

Eladó a Ubisoft – Versenyt futhat a Sony és a Microsoft?

 

https://leet.hu/samsungssd/

×