Tech/Tudomány

Így indult minden: 17 éves a YouTube legelső, internettörténelmi videója

Manapság már elég nehéz elképzelni egy napot YouTube nélkül, pedig volt idő, amikor a videómegosztó oldal nemhogy csak egy volt a sok platform között, de még csak nem is létezett.

A YouTube legelső videója vasárnap volt 17 éves, vagyis pontban 2005. április 24-én került feltöltésre. Ez a videó mondhatni egészen unalmas, manapság szinte biztos vagyok benne, hogy rá se hederítene senki, hiszen rövid, alacsony a felbontása, és elég semmitmondó a tartalma is. Mégis, akkoriban ez a fajta videómegosztás óriási dolognak számított.

Az internettörténelmi videót ennek megfelelően már több mint 228 millióan nézték meg, pedig csak a platform egyik társalapító fejlesztője, Jawed Karim magyaráz benne zagyvaságokat a San Diego-i állatkertben lévő elefántokról. Egészen pontosan azt ecseteli 18 másodpercben, hogy milyen hosszú az állatok ormánya.

Íme az internet egyik legfontosabb tartalma:

 

Persze, amikor Karimék feltöltötték a videót még nem teljesen sejtették, hogy mekkora dolog lesz a YouTube-ból, hiszen az internet nevű csoda is még csak akkoriban kezdett igazán széles körben elterjedni. Egy hónappal azután, hogy Karim videója 2005 áprilisában felkerült az oldalra, a YouTube elindította a szolgáltatás nyilvános bétaverzióját, majd ugyanebben az évben hivatalosan is elrajtoltak.

Ez időtájt hagyta ott a céget Karim is, hogy elvégezze a Stanford Egyetem informatikai mesterképzését, de szerencséjére (és a tech vállalatoknál bevett jó szokásból adódóan) azért nem maradt ki az őrületes sikerből. Amikor a Google egy évvel később 1,65 milliárd dollárért bejelentkezett a videómegosztóért, Karim több tízmillió dollár értékű részvényekkel rendelkezett, így ő is busás haszonra tett szert a felvásárlásból.

A fejlesztő azóta – többedmagával – létrehozta az Youniversity Ventures (ma YVentures) nevű kockázati alapot, amelyből később kiburjánzott a Reddit és az Airbnb, de időközönként frissítgeti a videó leírását is, ahol jellemzően leírja a platform döntéseivel ellentétes véleményét. Tavaly például élesen kritizálta, hogy a Google eltünteti a ‘diszlájk’ gomb számlálóját.

A többi pedig történelem:

A platformon elkezdtek megjelenni a később mémmé váló videók, mint például a Dramatic Chipmunk, a Chocolate Rain, a Charlie Bit My Finger, vagy a Keyboard Cat, 2006-ban feltöltötték történelem legelső Rickroll-videóját, de többek között olyan őrületes zenei sztárok és slágerek is itt bukkantak fel először, mint a Gangnam Style, Crazy Frog, vagy Justin Bieber a Baby című számával.

Még bőven a TikTok előtt itt jelentek meg a kihívásos videók, ilyen volt annak idején 2013-ban a Harlem Shake, vagy egy évvel később az Ice Bucket Challange, de olyan újszerű stílusok is itt váltak népszerűvé, mint a játékmenetet bemutató videók, vagy az ASMR.

A magyar videósok jellemzően 2010 után kezdtek megjelenni: a filmekkel magyarul először foglalkozó Szirmai Gergely az első fecskék között volt 2011. májusában, míg a szórakoztató videojátékos tartalmakat a TheVR kezdte meghonosítani 2013-ban. Előttük egyébként a legendás FreddyD tette le ennek az alapjait, bár ő nem a YouTube-on, hanem egy másik videós platformon kezdte a karrierjét.

A Youtube mögött tehát nagyon sok áll, és minden bizonnyal még nem ért véget a története. Még akkor sem, ha sokan temetik, a videómegosztó portál ugyanis a modern internetezés egyik megkerülhetetlen alapkövévé vált. Mindez pedig egyetlen videóval vette kezdetét: Karim ‘Me at the Zoo’ 18 másodperces remekével.

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Erotikus 18+ anime horror lesz az Epic Games következő ajándéka

Gábor János 2024.02.01. - Végre ismét két ajándékot vág hozzád az Epic Games Store. A…

22 perc telt el azóta...

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

12 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

14 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

14 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

14 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

14 óra telt el azóta...