Egyre több problémát okoznak a szabályokra és figyelmeztetésre fittyet hányó Tesla-tulajdonosok.

A részleges önvezető funkciói miatt rendre éles kritikákkal illetik a Teslát és Elon Muskot, melyek rendszerint azért fogalmazódnak meg, mert a szemmel láthatólag a félkész technológiát közutakon, átlagos tulajdonosokkal tesztelik. A vállalat természetesen egy sor figyelmeztetést is mellékel hozzá, de ezek egyszerűen nem elegendőek ahhoz, hogy elkerüljék a baleseteket.

Ezúttal nem a „teljes önvezetés”, és nem is az Autopilot mód, hanem a Smart Summon funkció okozott komoly anyagi kárt, amikor egy Tesla-tulajdonos, egy viszonylag biztonságosnak mondató repülőtéren próbálta magához rendelni az autót. A történetet eredetileg egy redditező, smiteme felhasználónévvel egy videó kíséretében osztotta meg, amit a Business Insider is megerősített, miszerint

egy gazdájához igyekvő Tesla Model Y belevágódott egy körülbelül 3 millió dolláros, kisebb Cirrus Vision Jet típusú magánrepülőgépbe, majd mint aki jól végezte dolgát, továbbhajtott.

Az eset érdekessége, hogy az önmagát irányító jármű nem haladt nagy sebességgel, mégis megforgatta a repülőt, és csak ezután áll meg pár másodpercre, mielőtt újra nekilódult volna. A balesetben szerencsére nem sérült meg senki, azt viszont nem tudni, hogy mekkora kár keletkezett a repülőben.

A Tesla egyébként a Smart Summon funkciót arra találta ki, hogy a parkolás után ne kelljen keresgélni az autót, vagy elsétálni hozzá, hanem a telefon GPS-koordinátáit használva gombnyomásra a tulajdonosához guruljon. Ez viszont csak 6 méteres távolságig működik jól, a szenzoroknak mindig tisztának kell lennie, és elméletileg csak magánterületen található parkolókban és felhajtókon lehet használni.

A Tesla arra is figyelmeztet, hogy a funkció csak Béta, nem működik tökéletesen. Egyes alacsonyan, vagy magasan helyezkedő tárgyakat sokszor nem képes érzékelni, vagyis megállni sem fog előttük, közutakon egyáltalán nem szabadna használni, de ha minden feltétel adott, a tulajdonosnak még akkor is a járművön kell tartsa a szemét.

Vagyis a fenti baleset mindenekelőtt a Tesla Model Y tulajdonosának a hibájából következett be, hiszen nem tartotta be a vállalat figyelmeztetéseit. Az azonban már egy másik kérdés, hogy a Tesla tesztelési fázisban lévő funkcióit, technológiáit mennyire érdemes a civilek számára is elérhetővé tenni, hiszen a számos baleset pont hogy azért történik meg, mert az emberek Elon Musk túlzó kijelentései miatt egyszerűen fittyet hánynak a vállalat biztonsági előírásaira és figyelmeztetéseire.

De nem ez volt az egyetlen Tesla-para a napokban:

Nagyon para: 130 km/órás sebebbégnél fagyott le egy Tesla rendszere

https://leet.hu/xiaomi/

×