Úgy tűnik, hogy a chiphiány és a sok szankció után Oroszországban azon gondolkoznak, hogy saját chipgyártásba kezdenek.

Mondhatni érdekesen alakult a chipgyártás helyzete az elmúlt években, legfőképpen a koronavírus kirobbanása miatt. Bár némileg javulni látszik a helyzet, az biztos, hogy nem tett jót Oroszországnak, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt rengeteg szankció érte őket. Itt persze nem csak a Netflix kivonulására kell gondolni. A chiphiány is óriási hatással van az országra, különös tekintettel egy háborús helyzetben ez még égetőbb.

Így Oroszország 2022 végére beindítaná saját 90 nm-es gyártását, 2030-ra pedig 28 nm-ert szeretnék elérni.

Minderről nemrég a ComputerWorld számolt be a Kommerszant című napilapra hivatkozva. Az ország nyilvánvalóan szeretne független lenni a külföldi chipektől, ám ehhez 2030-ra kb. 36 milliárd eurót kell befektetniük. Ebben benne van a gyártás kidolgozása, a munkaerő kiképzése, sőt a kereslet megteremtése is.

A gyártási folyamatok Oroszországban nagyon elavultak.

A hazai fejlesztésből származó jelenlegi chipek, az Elbrus és a Baikal sorozat is évekkel le vannak maradva teljesítményben. A TSMC ráadásul felfüggesztette a szállítást Oroszországba. Az elsődleges cél tehát most az, hogy egyáltalán előkészítsék a gyártást, hogy teljesítményben elfogadható chipeket gyártsanak.

Sok elemző persze szkeptikus a tervet illetően, ami rengeteg kérdést vet fel, arról nem is beszélve, hogy a szektor különböző fejlesztései rengeteg pénzt emésztenek fel. Oroszország célja azonban a teljes importtól való függetlenedés.

A Cnews cikke az orosz IT-szektor egy szkeptikus, meg nem nevezett képviselőjét idézi: szerinte a fejlesztési központokhoz megfelelő létszám nehezen érthető el. Legalább 100 alkalmazott kell egy-egy központba, akik most kezdenek el tanulni. Arszenij Brykint, a high-tech termékek konzorciumának vezetője szerint furcsa lenne, ha a világpiactól elzárva Oroszország teljesen saját maga fejlesztené ki a félvezetőgyártó-gépeket. Valószínűbb, hogy a szankciók megkerülésével szerzik be őket.

Te tennél olyan chipet a gépedbe, ami Oroszországban készült?

Ezt láttad már?

Egy törött PlayStation miatt evakuáltak egy repteret

 

https://leet.hu/rapoo/

 

×