Vajon elbír ennyi streaming szolgáltatást egy átlagos magyar pénztárca? Mennyibe kerül az összes együtt? Ennek jártunk most utána.

Nagyon úgy tűnik, hogy ha nem is az összes, de a legtöbb és a legnagyobb streaming szolgáltatók radarjára Magyarország is felkerült. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy aki úgy dönt, az tulajdonképpen örökre szakíthat a torrentezéssel, a letöltögetéssel, hiszen a legtöbb videós tartalmat azonnal elérhetjük valamelyik szolgáltató kínálatából.

Ennek azonban ára is van, hiszen a szolgáltatásokat nem csak úgy, a két szép szemünkért osztogatják. Szerencsénkre sok szolgáltató dönt úgy, hogy nem egy egységes árat húz rá a régióra, hanem ha kell, akkor az adott ország fizetőképességéhez igazítja az árszabást. Vagyis sok esetben nem kell annyira mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, mint mondjuk eggyel arrébb, Ausztriában tennénk.

No de sok kicsi sokra is megy, ezért Magyarországon például jellemző, hogy az emberek nem az összes szolgáltatóra egyszerre vannak előfizetve, hanem bizonyos időközönként inkább ingázgatnak közöttük. Mivel a szolgáltatói paletta egyre csak szélesedik, úgy az ingázóknak is specifikusabbnak, célzottabbnak kell lenniük, hogy épp melyikre költik a rászánt havi keretet.

Ami viszont érdekesebb lehet, hogy vajon mennyibe kerülne az összes Magyarországon elérhető szolgáltatás együtt, és melyiken spórolhatunk a legtöbbet? 

1. Amazon Prime Video

Az Amazon Prime streaming szolgáltatása nem feltétlenül mondható a legnagyobbnak és legátfogóbbnak, de még a legmodernebbnek sem. Az applikációja (mind a TV-s, mind a mobilos) eléggé elavult és lassú, az előfizetést nehéz lemondani, és ritkásan frissül a – gyöngyszemeket is rejtő – kínálat. Mindez azonban remekül korrelál az árával, ami mindösszesen 899 forint havonta, amivel jelenleg a legolcsóbb a magyar piacon.

2. YouTube Premium

Igen, tudom, hogy nem egy hagyományos videó streamingről van szó, mindemellett szinte biztosan ezt nyitja meg a magyar a legtöbbet egy nap, hogy megnézzen valamit. Az előfizetés a többiekkel ellentétben reklámmentességet és exkluzív funkciókat kínál – mint például a háttérben, lezárt képernyőn futtatható videók, a letölthető zenék, vagy a YT Music-hoz való hozzáférés.

A csomagok talán mind közül itt vannak a legjobban kialakítva: az alap előfizu 1790 forint, a családi (nagyon megérős) 2690 forint, de van egy diák csomag is, amiért mindössze 1090 forintot és egy igazolást kérnek.

3. Apple TV+

Az Apple TV+ sem a legacélosabb szolgáltatás, bár az alkalmazása jól működik. Nyilván nem frissül a kínálat olyan ütemben, mint mondjuk a Netflixnél, cserébe viszont hasonlóan remek az árszabása és az előfizetés kialakítása is. A havidíjat az Apple 1890 forintban határozta meg per hónap, viszont akár 5 családtaggal is megosztható, és egy csomó film/sorozat 4K-ban érhető el, a letöltés meg ugye alap.

4. HBO MAX

Az HBO Gót váltó szolgáltatás nemrég indult el hazánkban egy egészen remek akcióval. Az ugyanis, aki már előfizető, vagy március 31-ig előfizetett, annak örökös 33%-os kedvezményt adtak, ami esetünkben azt jelenti, hogy csak a régi Gós árat, 1590 forintot kell kifizesse a Maxért. Az akciós időszak, esetleg a lemondás után viszont már 2390 forintot kérnek érte. Ez a kínálatot tekintve egészen jó deal, hiszen nemcsak sorozatokkal bővülget, de a Warner filmjei pár hónappal a mozis premier után a Maxra is megérkeznek.

5. Disney+

A Disney szolgáltatása ugyan még nem indult el nálunk (arra június 14-ig várnunk kell), de nagyjából már mindent tudunk róla, úgy nyilván az árát is. A Disney+ szinte mindent magába foglal majd, ami Disney: animációs filmek és mesék, sorozatok, na meg Star Wars és a Marvel összest, illetve a NatGeót – természetesen 4K-ban. Mindezt egyetlen csomagban adják, amiért havi 2490 forintot fognak legombolni az előfizetőkről.

6. Netflix

A Netflix mind kínálatban, mind pedig az alkalmazás működésében magasan a legjobb. Folyamatosan jönnek az újabb tartalmak, érkeznek az újabb hasznos funkciók is, így garantált, hogy a felhasználó pénze a jó helyre megy. Ennek viszont ára is van, ugyanis a Netflix jelenleg a legdrágább streaming szolgáltatás a világon.

Az alap előfizetés is 2490 forintba kerül, tehát pont annyiba, mint a Disney+, viszont ezt csak egyetlen eszközön használhatjuk ki, és egészen satnya képminőség mellett. Ennél eggyel jobb a Standard csomag, amiért 3490 forintot kérnek havonta, amiért már 2 eszközről futhat a filmezés, de maximum csak HD felbontásban. Aztán ott van a Prémium, ami 4490 forint/hó, cserébe viszont minden  földi jó: 4 képernyő, 4 eszköz, UHD minőség.

Ez annyi mint…

Az, hogy pontosan mennyit fizetünk, az attól függ, hogy milyen élethelyzetben vagyunk. Például egyedül élünk vagy a családdal, a koliba kell csak vagy az albiba, na meg hogy mennyi rá a beáldozható keret. De most tegyük fel, hogy mindre futja, még így sincsen sok választás, hiszen a legtöbbnek egyetlen csomagja van…

  • Ha fiatal egyedülálló vagy:
    •  Amazon Prime + YouTube Premium alap + Apple TV + HBO MAX + Disney+ + Netflix Standard

… az annyi mint 12.149 forint havonta (ha az eredeti HBO MAX árral számolunk akkor 12.949)

  • Ha családod van, és akad egy-két gyerkőc is:
    • Amazon Prime + YouTube Premium családi + Apple TV + HBO MAX + Disney+ + Netflix Prémium

…az annyi mint 14.049 forint havonta (eredeti HBO MAX árral 14.849 forint)

Láthatjuk hát, hogy nem sokkal jár jobban az a magyar előfizető, aki egyedül él és csak saját magának fizetne elő az összes Magyarországon is elérhető szolgáltatásra, mint az, aki családban többedmagával használná a legdrágább csomagokat kiválasztva. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a legtöbb szolgáltató mindössze egyetlen lehetőséget kínál.

A legtöbbet a Netflixel lehetne spórolni, hiszen ha csak erről mondanánk le, akkor bőven 10.000 forint alatt lennénk egy hónapra. De mint ahogyan arról már szót ejtettem, a legtöbb hazai előfizető az egyre gyarapodó szolgáltatások között inkább választja majd az ingázást, semmint befizessen az összesre.

Te melyik streaming szolgáltatónál vagy előfizető?

Jön a világ egyik legjobb animációs sorozatának a 3. évada – a Love, Death & Robots Vol. 3

 

https://leet.hu/xiaomi/

×