Pár év alatt leküzdötték az évtizedes lemaradást.

Nem titok, hogy az elmúlt években a kínai gyártók nem igazán tudták utolérni nyugati társaikat. Videókártyáik is évekkel voltak lemaradva az aktuális NVIDIA/AMD generációktól, nagy részük alkalmatlan volt még visszafogott játékra is. A processzorok szintjén sem volt sokkal jobb a helyzet, elavult, lassú egységek kerültek ki a gyárakból. Pár héttel ezelőtt már mi is beszámoltunk egy meglehetősen friss kínai videókártyás cég túl gyanús sikeréről, melyet az Nvidia sem néz túl jól szemmel. Úgy tűnik, hogy processzorfronton is erősödik az ország, sőt, állításuk szerint a jelenlegi AMD/Intel megoldásoknál is jobb hatékonyságot tudnak nyújtani.

Az Alibaba leleplezte legújabb processzorcsaládját, melynek egyáltalán nincs oka szégyenkezni!

Yitian 710

A kínai óriáscég a napokban mutatta be a Yitian 710 nevet viselő számítási egységet. Korábban több generációnyi lemaradást is leolvashattunk a specifikációkban az Intel/AMD processzorokhoz képest, ám az Alibaba fejlesztésére mindenki felkapta a fejét.

A processzor Armv9 magokat és ARM utasításkészletet használ, hasonlóan az Apple M1 (Pro/Max/Ultra) chipekhez, memóriából pedig a legfrissebb, DDR5 modulokat fogadja csak el. A gyártástechnológia is korunk egyik legjobbja, a TSMC 5 nanométeres gyártósoráról potyognak le a Yitian 710 CPU-k. A cég állítása alapján 100%-kal jobb hatékonyságot érhetnek el a saját fejlesztés használatával, mintha valamelyik konkurens Intel vagy AMD processzort választanák. Első körben a cég szerverszolgáltatásaiban viríthat majd az újdonság, korlátozott számban tesztelik a fejlesztést. Úgy tűnik, hogy Kína pár év alatt ledolgozta évtizedes hátrányait a hardvereket tekintve, könnyen lehet, hogy pár éven belül betörhetnek a nemzetközi piacra is.

Forrás: TechPowerUP

https://leet.hu/husvet/

×