Az alkalmazás egy olyan módszert honosítana meg a digitális térben, ami nagy segítség volna a függőségben szenvedő emberek számára.

Kutatók már több évtizede vizsgálják a kontingencia menedzsment névre keresztelt módszert, amely a függőbetegségek egyik kezelésének fajtája.

A technika tulajdonképpen egy azonnali jutalmazó rendszer, amely lényege, hogy a felépülési folyamat, a rehabilitáció során bizonyos kitűzött célok eléréséért folyamatos, de kis összegű juttatásokkal jutalmazzák az egyént. A módszert több területen is hasznosítják, különösen hatékony például a dohányzásról való leszokásnál, vagy a súlyfelesleg leadásánál, a diéta/sport betartásánál.

Ezt a módszert honosítaná meg az alkalmazások terén a DynamiCare digitális egészségügyi vállalat, ami egy olyan programot készített, amely pénzzel jutalmazza az addikcióban szenvedő, de leszokni vágyó embereket.

A kontingencia menedzsment egyébként sokaknak lehet ismerős. Több fitnesz-alkalmazásban próbálkoznak hasonlókkal, például heti-havi kihívások teljesítését jutalmazzák a partnercégek boltjaiban beváltható kuponokkal, akciókkal, de valamelyest az online videojátékok küldetéses-jutalmazásos rendszere is erre a rendszerre épít – csak pont a függőségi viszony megteremtése céljából.

A komolyabb függőségeket azonban eddig csak személyesen kezelték ezzel a módszerrel, amely alapja volt a személyes vizit-drogteszt. A DynamiCare mindezt az alkalmazásába ülteti át, amellyel kifejezetten az alkohol-, drog-, szerencsejáték- és nikotinproblémákkal küzdő embereket célozza. A teszteket így szúrópróba szerűen a telefon kamerája előtt végeznék, ha pedig a vállalat szakemberei mindent rendben találtak, azonnal pénzzel jutalmazzák a résztvevőt.

Jutalmazás viszont nemcsak a sikeres tesztekért járhat, hanem az olyan teljesítményekért is, mint például egy találkozóra való eljutás, az álláskeresésért vagy egy szakképzési programba való beiratkozásért. Ezeket a jutalmakat azonban nem lehet bármire elkölteni: a pénzt egy ajándékkártyára tennék, a programba beépített védelmek pedig megakadályoznák, hogy alkoholra, cigarettára, párologtató anyagokra, kábítószerre és szerencsejátékra költsék el.

A pénzeszközöket fogadó bankkártyát úgy kódolják, hogy blokkolja az italboltokban, kaszinókban, bárokban és más helyeken történő költést, és azt is megakadályozza, hogy a felhasználó készpénzre váltsa az alkalmazásban szerzett kreditjeit.

Keith Humphreys, a Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora és drogpolitika-kutatója szerint ez a fajta függőségi kezelés azért tud működni, mert az azonnali jutalomra helyezi a hangsúlyt. A szakember úgy véli, hogy a kábítószer-használati zavarokkal küzdő emberek például sokkal kevésbé képesek késleltetni a kielégülést, mint azok, akik nincsenek a kábítószer-függőség hatása alatt.

„Az érdekli őket, hogy mi fog történni most azonnal, nem pedig az, hogy mi fog történni egy hét vagy egy év múlva” – mondta a professzor.

Azt azonban még nem tudni, hogy a DynamiCare alkalmazása Európában is megjelenhet-e, hiszen nemcsak a szakemberek, az addiktológusok, hanem különböző jogi szereplők és bankintézetek bevonását is igényli. Ha viszont sikeresnek bizonyul, akkor van rá esély, hogy errefelé is alkalmazható lesz.

via – Futurism, The Washington Post, Boston Globe

Robotokkal váltaná ki az emberi dolgozókat egy népszerű étteremlánc

https://leet.hu/husvet/

×