A bevétel jelentős részét jótékony célokra, a háború elől menekülő ukrán civileknek ajánlják a ghánai hírességek.

A koporsók alatt táncoló ghánai srácok ugyan már 2003 óta űzik az ipart, az igazán átütő világhírnévre azonban 2017-ig kellett várniuk, amikor a BBC egyik műsorában feltűntek. A vicces mémgyárosak ezt megneszelvén azonnal lecsaptak a lehetőségre, és Tony Igy „Astronomia” című számával kiegészítve instant klasszikussá tették a jelenetet, amely a nevetséges okokból idő előtti elhalálozás jelképévé vált.

via GIPHY

Sok más mémhőssel ellentétben, akik szinte semmilyen formában nem gyarapodtak az internetes hírnévvel, a fiúk a vállalkozásuk révén nagyon jó pénzt kereshettek a hirtelen jött népszerűséggel. Ezért nem is nagyon voltak rászorulva, hogy kihasználják a világ egyik legnagyobb őrületét, az NFT-t, amiből több másik hasonló neves mémszereplő már busás vagyonra tehetett szert. A hetekben azonban mégis úgy döntöttek, hogy eredetvédik és eladják a legendás mémet, de kizárólag jó cél érdekében.

A Dancing Coffin-tagok ugyanis az NFT-ből származó bevétel felét jótékony célokra, a háború elől menekülő ukrán civilek megsegítésén dolgozó humanitárius szervezetek számára ajánlják fel. Az az aukció a napokban zárult le, a vevő pedig egyáltalán nem meglepő módon a dubaji székhelyű vállalat, a notórius NFT-mém-gyűjtő 3F Music volt.

A zenei vállalkozás hírhedt arról, hogy nem sajnálja a pénzt az NFT-kre, különösen, ha az egy világhíres mém. Ez most sem volt másképp, és hajlandóak voltak kifizetni a fiúknak 327 Ethert, mintegy 350 millió forintot a . Ennek a felét pedig, 175 millió forintot a segélyszervezeteknek utalják át.

Ezzel az akciójával a 3F Music tulajdonképpen NFT-mém szuperhatalommá kezd válni, mivel ők birtokolják már a ‘Charlie bit my finger’, a Nyan Cat, az ‘Overly Attached Girlfriend’, a ‘Disaster Girl’, és más egyéb mellett a ‘Side-eying Chloe’ is. Hogy a vállalat pontosan mit szeretne ezekkel a mémekkel kezdeni, azt senki sem tudja, eddig legalábbis nem használták fel őket jóformán semmire.

Az ilyen aukciók legérdekesebb apropója azonban az, hogy ugyan most egy bizonyos összegért cserébe elkelt a mém, a kép, a videó, de ha a jövőben történik egy másik tranzakció vele, annak az árából a kreátor bizonyos százalékban részesülhet. Ez azt jelenti, hogy ha egy digitális művész kifejezetten termékeny, és sokat gazdát cserélnek az általa készült NFT-k, akkor az egyszeri összegeken túl akár állandó bevételforrás is lehet.

És nemcsak a hírességek kaszálhatnak igazán nagyokat. Itt van például a fiatal indonéz Sultan Gustaf Al Ghozali, aki a nem túl jól sikerült mindennapos szelfijeivel gazdagodott meg:

Ez a fiatal srác 300 millió forintot keresett azzal, hogy NFT-ben eladta a szelfijeit

https://leet.hu/husvet/

×