Az alap módszereken kívül is van pár hasznos billentyűkombináció és program.

Ha Windows alatti képernyőmentésről beszélünk, akkor az esetek 99%-ában vagy a jól megszokott PrtScr -> Beillesztés kombó vagy a Képmetsző alkalmazás kerül előtérbe. Pedig az operációs rendszer ennél sokkal többet is tud, ha megfelelő billentyűparancsokat veszünk elő, sőt, egy ritkán látott beépített program is sokat segíthet rengeteg felhasználónak.

Az alapok

Ahogy fentebb is említettük, a legalapabb eset, amikor a PrtScr gombot lenyomjuk, majd az így vágólapra helyezett képet beillesztjük valamelyik képszerkesztő alkalmazásba a Ctrl + V kombináció segítségével vagy direkt módon például egy weboldal beviteli felületére. A Képmetsző alkalmazás sem igényel nagy tudást, a programot megnyitva kijelölhetjük a képernyőnk egy részét vagy kiválaszthatunk egy ablakot, majd az így elkészült képet szépen lementhetjük a gépünkre.

Van még pár hasznos kombináció és alkalmazás, nézzük is ezeket!

 

  •  A Windows + PrtScr gombot lenyomva a teljes képernyőkép lementésre kerül egy kész JPG/PNG állományba. Ennek köszönhetően már nem kell külsős programokkal szenvednünk, hogy kép formájába elmentsük az adott tartalmat és attól sem kell félnünk, hogy a vágólapra hirtelen más kerül.
  • A Windows + Alt  + PrtScr gomb pedig az éppen aktív ablakról készít számunkra azonnali mentést, ez hasznos lehet, ha nem szeretnénk a teljes képernyőt közszemlére tenni. Ne ijedj meg, ha a Windows Game Bar menti el az elkészült képet, Windows 10 óta ez az alapértelmezett.

A „rejtett” program

A Microsoft elkészített egy Steps Recorder / Problémarögzítő programot is, mely leginkább olyan esetben jöhet jól, amikor több műveletet szeretnénk dokumentálni. Az előhívásához gépeljük be a Problémarögzítő kifejezést a Start menü keresőjébe, vagy a Win+R lenyomása után üssük be a psr szót a futtatás menüben.

Problémarögzítő

A rögzítés indítása után a program automatikusan képernyőmentést készít minden egyes műveletnél, sőt, egy kis szöveges magyarázattal is ellátja. A rögzítést a teljes leállítás mellett szüneteltethetjük is, így az extra, felesleges kattintások kimaradnak a program által elkészített képekből. Az elkészült anyagot .ZIP formátumban lementhetjük és megoszthatjuk másokkal.

Minden lépésünket követi

A beépített megoldásokon kívül természetesen léteznek külsős alkalmazások is, melyeket a soron következő bejegyzésben veszünk górcső alá. 

Jelentősen átalakul a Windows fájlkezelője – Ezek a fejlesztések érkeznek

https://leet.hu/shop/newmerch/

×