A Sony legújabb dobása, amit eredetileg a Game Pass ellenében fundált ki – lehet a megmentője a PlayStation 4-es masináknak.

Nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan lezáródik egy nagyon szép és hosszú időszak, és hivatalosan is elbúcsúztathatjuk a PlayStation 4-es konzol- és játékgenerációt. Ennek a különösen emlékezetes korszaknak pedig az utolsó fecskéje minden bizonnyal a God of War: Ragnarök lesz, ami nemcsak Kratos és az északi mitológia közös történetét, hanem az egyik legfontosabb videojátékos érát is lezárja.

Legalábbis erre a következtetésre jutott a DualShockers, aminek igazat is kell adjunk. A Sony ugyan egy csomó PlayStation-exkluzív játékot jelentett be az újabb generáció érkeztével, a legtöbb biztosan nem kap már PS4-es portot. Pedig sokan azt gondolhatták, hogy a Forbidden West és a Ragnarök példáján a következő Pókkaland, vagy a Wolverine is megjelenhet a régi masinára, ez viszont aligha fog megtörténni. Legalábbis nem úgy, ahogy gondolnánk.

A Horizon és a God of War folytatása azért lehet ilyen szerencsés helyzetben, mert a fejlesztők a régi játékmotorral készítették/készítik őket, így a „lebutítás” néhány kompromisszummal megoldható. De ahogyan azt láttuk például a Ratchet & Clank: Rift Apart-nál, vagy a Demon’s Souls remake-nél, a kifejezetten next-genre szabott motorokkal ezt a technológiai bravúrt már nem lehet megugrani.

 

Tehát igen, egészen valószínű, hogy Kratos és Atreus következő, egyelőre megjelenési dátum nélküli kalandja lesz az utolsó olyan nagyobb volumenű exkluzív, ami megjelenik a PS4-re. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindenképpen egy PS5-re lesz szükséged az újgenerációs játékra. Ezt pedig a Sony újonnan bejelentett Game Pass-szerű szolgáltatásának köszönhetjük.

Az Xbox Game Pass mintájára szabott PlayStation Plus Premium ugyanis rendelkezni fog játékstreaminggel, ami kifejezetten a Sony konzoljaira (és PC-re) korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők bizonyos játékokkal úgy is képesek lesznek majd játszani PS4-en és PS5-ön, hogy azokat nem kell letölteni, hiszen a streamingnek köszönhetően az egy távoli konzolon fut, aminek mi csak a képét kapjuk meg. A játékkínálat legnagyobb ászai pedig a Sony saját készítésű exkluzívai lesznek.

Viszont van egy „de viszont”!

Erről még nincsenek hivatalos információk, de egészen valószínű, hogy a játékstreamingen keresztül PS4-en játszhatunk majd olyan játékokkal is, melyek kizárólag PS5-re jelentek meg. Legalábbis minimum meglepő volna, ha kihagynák ezt a ziccert, hiszen a konkurencia már ezt is tudja. Ha pedig a feltételezés igaz, akkor PS4-en pár ezer forintért cserébe ki lehet majd pörgetni az új Ratchet & Clanket, a Demon’s Souls-t, és még nagyon sok mást.

A „de viszont” ott vna a történetben, hogy a szolgáltatás indulásakor csak a korábban megjelent alkotásokat fogjuk megtalálni, az új, friss és meleg megjelenéseket nem. Ennek az az oka, hogy a PS-exkluzívok nem fognak azonnal megérkezni a – sem a lokális, natív, sem pedig a streaming – kínálatba. Bekerülni be fognak, de arra várni kell majd, saccra talán egy évet.

Valószínűleg ez lesz az ára annak, hogy a PlayStation 4 tulajdonosok játszani tudjanak akár a Pókember folytatásával, akár a Rozsomákkal, vagy bármelyik jövőbeli AAA-s belsős fejlesztéssel. Ha ezt valaki hajlandó a türelmével megfizetni, akkor jó esély van rá, hogy jelentősen elodázza a következő konzolba való befektetést.

 

A Sony teljesen letarolta a BAFTA-díjátadót a játékaival – Nagyot ment a Returnal és a Ratchet & Clank

 

×