Zuckerbergék korábban is dolgoztak már hasonlón, de a blokklánc-alapú valutát sehogy sem tudták összehozni, ezért stratégiát váltottak.

A Financial Times szerint egyáltalán nem szegte Mark Zuckerberg kedvét befuccsolt kriptovalutás próbálkozása, a Diem, amit nem is olyan régen kaszált el teljesen és végérvényesen. A portál szerint ugyanis a Meta egy saját belsős pénzen dolgozik, amit a fejlesztők csak úgy emlegetnek, mint ‘Zuck Bucks’.

Az egyszerűség kedvéért csak ZB-nek nevezett digitális pénz viszont nem kerülne ki a platformokon kívülre, azt kizárólag a Meta saját alkalmazásain belül lehetne felhasználni. Vagyis egyetlen közös pénzen osztozna az Instagram, a Facebook és a WhatsApp is, nagyjából olyan rendszerben, mint amilyeneket a népszerű online játékokban (például a Fortnite és a Roblox) már jól ismerhetünk.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a ZB nem egy kriptovaluta lesz, vagyis a platformokon kívül nem lehet majd velük kereskedni, és nem kapcsolódik majd semmilyen blokklánchoz.

Hogy ezt a digitális valutát pontosan mire lehet majd elkölteni, azt csak megtippelni lehet, de valószínűleg támogathatjuk majd vele a tartalomgyártókat, vásárolhatunk velük különböző digitális cuccokat és kiváltságokat (pl. exkluzív hozzáférést valamihez, vagy tárgyakat a Metaverzumban), de az sem lenne meglepő, ha valahogyan a Facebook saját bolhapiacán, a Marketplace-en is használható lenne.

Ha mindez igaz, akkor azt is feltételezhetjük, hogy a ZB-t valahogy visszafele is kiválthatjuk majd, tehát valódi pénzre is cserélhetjük – de ez egyelőre csak egy merész spekuláció. A Meta és Mark Zuckerberg az FT értesüléseit konkrétan nem kommentálta, a Mashable-nek azonban annyit elárultak, hogy

„Folyamatosan új termékinnovációkat fontolgatunk az emberek, a vállalkozások és az alkotók számára. Vállalkozásként arra összpontosítunk, hogy a metaverzum számára építkezzünk, és ez magában foglalja azt is, hogy a fizetések és a pénzügyi szolgáltatások hogyan nézhetnek ki benne”. 

Mindez alapján pedig joggal feltételezhető, hogy a hír igaz lehet, és valóban dolgozhatnak egy saját digitális  „Zuck Bucks” tokenen. Már csak annyiban reménykedhetünk, hogy ne ezzel a névvel debütáljon, mert az kész katasztrófa lenne.

Ez már nem gyerekjáték: Őrülten sok pénzt vághat zsebre a Roblox vezetője

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×