Tech/Tudomány

Sorra törik fel a hackerek a sztárok YouTube-csatornáit – Eminem, Drake és Justin Bieber is az áldozatok között

A napokban egyre több híresség, leginkább a populáris zeneipar nagyjainak a Youtube-fiókját törik fel, melyeket többen egyetlen hackernek vagy csapatnak tulajdonítanak – írta meg a Gizmondo. Azt nem tudni, hogy ki lehet ez a kiberbűnöző, de egészen érdekes akciókat hajt végre a feltört csatornákon.

Az ismeretlen támadó tényleg nem viccel. Olyan óriási, több millió feliratkozóval rendelkező sztárokat vett célba, mint például Eminem, Taylor Swift, Drake, Michael Jackson, Lil Nas X, Harry Styles, Justin Bieber, Cardi B, vagy a The Weekend. Miután eltérítette a YouTube-csatornákat, egy spanyol elítélt csalóról, Paco Sanzról kezdett feltölteni videókat, melyeknek olyan megtévesztő címeket adott, mint „Justin Bieber – Free Paco Sanz (ft. Will Smith, Chris Rock, Skinny flex & Los Pelaos)”.

Sanzot egyébként pont pár hónappal ezelőtt ítélték két év letöltendő börtönre nagy összegben elkövetett csalás miatt. A szélhámos 2010 és 2017 között úgy csalt ki emberekből pénzt, hogy azt hazudta a rákos megbetegedése kezelésére kell. Természetesen Sanz sosem szenvedett a betegségben, le is bukott, el is ítélték. A hacker azonban nagyon kedvelheti, legalábbis látszólag minden eszközt bevet, hogy kihozza valahogy a börtönből. Ezek a videókban mindössze egy Instagramos mém-oldal remixét láthatjuk, amiben a bűnöző gitárral a kezében énekelget egy számot.

Még különösebb, hogy ezzel párhuzamosan nagyon aktív egy @lospeloaosbro (Los Pelaos) nevű Twitter-oldal is, amely listába szedi a feltört profilokat, miközben – természetesen pénzért – védelmet ígér a támadásban még érintetlen celebritásoknak. A profil mögött valószínűleg a hacker vagy hackerek állhatnak, mivel többször kérdezték a követőiktől, hogy ki legyen a következő célpont.

A videókat már eltávolították, a zenészek által használt Vevo videohoszting-szolgáltató pedig megkezdte a biztonsági rendszerei felülvizsgálatát, ugyanis gyaníthatóan ezt használhatták ki a videók kiosztásához. A YouTube egyelőre nem kommentálta az esetet, mindenesetre ez számukra különösen kellemetlen lehet, hiszen nem olyan régen még kriptocsalásokat terjesztettek a hírességek csatornáin, és éppen ezért vezették be extra védelemként a kétfaktoros hitelesítést.

Mindeközben Androidon egy veszélyes kémvírus kezdett el terjedni:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ingyen kipróbálhatod a No Man’s Sky Omegát – az alapjáték se kell hozzá!

Gábor János 2024.02.15. - Ezen a napon elérhetővé vált a No Man's Sky 4.5-ös frissítése,…

52 perc telt el azóta...

Több ezer forint helyett ingyen adják a szuperlátványos pokoli száguldást

Bódi Dániel 2024.02.15. - Hazugság volna azt állítani, hogy a 2022 októberében megjelent Dakar Desert…

52 perc telt el azóta...

18+: Naná, hogy máris készült meztelen mod a Tomb Raider Remasteredhez

2024.02.15. - Lara Croft nem csak egy kalandjáték ikon, hanem valószínűsíthetően a 90-es évek fiatal…

53 perc telt el azóta...

Így fejlesztheted tökélyre a Quick Scope-ot az új Warzone szezonban

2024.02.15. – A “Sniper” kategória mindig is népszerű választás volt az FPS játékosok körében. Nem…

1 óra telt el azóta...

Ha még mindig ezeket a Samsung telefonokat nyüstölöd, érdemes váltani

2024.02.15. - A mai mobiltelefonok már nem csupán hívásfogadásra, vagy SMS-ezésre jók. Évekkel ezelőtt ez…

2 óra telt el azóta...

18 év felett, felnőttként sem ciki a LEGO, sőt komoly előnyei vannak

Gábor János 2024.02.15. - Arról, hogy a LEGO miért egy egész életre szól, maga a…

2 óra telt el azóta...