Nincs már sok a kibányászható bitcoinokból, de legalább jó mélyre kell értük mennie a bányászoknak, ami el fog tartani egy ideig.

Hatalmas, kriptovaluta-történelmi mérföldkövet ért el a napokban a Bitcoin. A világelsőnek titulált piacvezető kriptopénz április 1-én elérte a 19 milliomodik kibányászott érmét, ami azt jelenti, hogy már „csak” 2 millió bitcoin várja a bányászokat.

A Bitcoin ezért is olyan különleges, mert a rendszer elvéből és felépítéséből adódóan véges számú érme bányászható csak ki. Ez persze nemcsak energiaigényes, hanem hosszú folyamat is, a kibányászható egységek ugyanis 4 évente lefeleződnek. Vagyis ahogyan fogynak a bitcoinok, úgy lesz egyre nehezebb és hosszabb idő kiütni az újabbakat.

A 18 500 000 milliomodik bitcoint 2020 szeptemberében bányászták ki, mivel a jelenlegi kibocsátási arány még abban az évben 6,25 bitcoinra csökkent blokkonként – előtte 12,5 volt ez a szám. A következő felezés 2024-ben várható, ami után már csak 3,12 bitcoint kapnak a blokkokért a bányászok.

Mivel a Bitcoint a megalkotásakor 21 millió érmében állapították meg, a kriptovaluta 90%-a már a piacon van. A maradék 10%-ot a folyamatos feleződés miatt viszont egészen sokáig fogják bányászni, ami várhatóan 118 évig fog tartani. Ez azt jelenti, hogy az utolsó bitcoint valamikor 2140-ben fogják kibányászni.

Addig azonban senki sem tudja, hogy mi lesz a kriptovaluta sorsa: leválthatja-e addig a jelenlegi pénzügyi rendszereket, vagy egyszerűen beléjük simul, esetleg teljesen eltűnik, mint egy hirtelen jött hóbort? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudunk válaszolni, mindenesetre egyre több országban veszik fontolóra a kriptovaluták, úgy a Bitcoin bevezetését, legalizálását.

Legutóbb például Ukrajnában törvényesítették a kriptovaluták piacát és szabad kereskedelmét, de hasonló gazdasági okokból már Oroszországban is az elfogadására készülhetnek. Jelenleg azonban az egyetlen ország, ahol hivatalos fizetőeszközként tekintenek a BTC-re, az El Salvador, ami eddig nem feltétlenül járt jól a döntéssel.

via – Axios, Cointelegraph

Meglepő a hasonlóság: A saját dolgozói hívják Szauronnak Mark Zuckerberget

 

×