Nagyon úgy tűnik, hogy egy szervezett troll-akció áldozata lett a Twitch, amit egyébként nagyrészt saját magának köszönhet.

A Twitch úgy döntött, hogy határozatlan időre leállítja a legújabb, egyelőre még csak tesztfázisban lévő új funkcióját, mert pornográf tartalmak lepték el miatta a platformot. A Boost Trainnel elméletileg a rajongóknak adnának lehetőséget, hogy népszerűsítsék a kedvenceiket, amellyel kifejezetten a kisebb streamereket lehetne felkarolni, láthatóvá tenni.

Ennek lényege, hogy a felhasználók pénzt költhetnek a kisebb tartalomgyártókra, akik így megjelenhetnek az ajánlott csatornák között egy „közösség által támogatott/promotált” jelzéssel. Ezt a funkciót viszont még csak korlátozott számú, bizonyos szempontok alapján kiválasztott partner státuszú streamereknek engedélyezték.

Valahogyan mégis, a Twitchen tiltott NSFW tartalmak jelentek meg az ajánlott csatornák között. Mindezt állítólag úgy, hogy ismeretlen támadók eltérítették a Boost Train-képes fiókokat, befizettek rá, majd elkezdtek pornóvideókat és képeket streamelni. Ez három csatornát érintettek, melyeket később a platform irányelveinek megsértése miatt felfüggesztettek.

 

A Twitch tehát úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Boost Traint. Többen úgy vélik, hogy a trollok szándéka pontosan ez lehetett, hiszen a funkció már a bejelentése óta heves ellenérzéseket keltett mind a streamerekben, mind pedig a közösségekben.

Ennek oka nem bonyolult: a Twitchen nagyon sokáig szinte lehetetlen dolga volt egy friss streamernek a kitűnésre, ez pedig manapság is különösen nehéz. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön az ajánlások közé, kifejezetten aktív közösséggel kell rendelkeznie (organikusan pedig ezt elég nehéz elérnie egy feltörekvőnek), 2021 októberében viszont a Twitch húzott egy váratlant és úgy döntött, hogy az ajánlót inkább bevételszerzésre használja fel – ez lett a Paid Boost, később pedig a Boost Train. De mindegy melyikről beszélünk, a lényeg ugyanaz: aki eleget fizet, az láthatóvá válhat.

Zach Bussey szakértő például azt mondta a Kotakunak, hogy emiatt a probléma miatt szerinte a támadók nem feltörték az érintett profilokat, hanem szimplán csak fizettek a használatukért. Ezt pedig a rendszer elleni tiltakozásra használtak fel, ezzel is bemutatva, hogy a Twitch pénzszerzési butaságát milyen könnyen lehet „csúnya” dolgokra is használni.

Hogy ezzel egy igazságosabb rendszer kialakítása mellett dönt majd a Twitch, vagy tovább folytatja a bevételszerző kampányát, azt még nem tudni. A platform kommunikációs vezetője, Sam Faught csupán annyit mondott a The Verge-nek, hogy biztonsági okokból felfüggesztik a Boost Traint, és a felfedezhetőség érdekében további frissítéseket és változtatásokat fognak megszavaztatni a közösségekkel.

Amíg hasított a pornó, addig 2000-en arra is kíváncsiak voltak, ahogy valaki egy könyvet olvas:

Több mint 2000 ember nézte, hogy valaki könyvet olvas a Twitchen

 

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×