A dolgozók gyilkosságot, állatkínzást és más nyomasztó képeket kellett nézniük akár 12 órán keresztül.

Két volt TikTok-moderátor ma szövetségi keresetet nyújtott be a platform és az anyavállalat, a Bytedance ellen. A felperesek, Ashley Velez és Reece Young tavaly a közösségi videoplatformnak dolgoztak szerződéses munkavállalóként.

Moderátori szerepük betöltéséhez „számos szélsőséges és grafikus erőszakos cselekménynek” voltak szemtanúi, köztük gyilkosságnak, bestialitásnak, nekrofíliának és más felkavaró képeknek. A perben a TikTokot gondatlansággal és a munkaügyi törvények megsértésével vádolják Kaliforniában, abban az államban, ahol a platform amerikai működése zajlik.

Mindkét felperes azt mondta, hogy órákon át tartó, felkavaró felvételek megtekintése volt a feladatuk, gyakran 12 órás munkanapokon. Mindketten saját zsebből fizettek tanácsadásért, hogy megbirkózzanak a munka pszichológiai terheivel.

A per azzal vádolja a TikTokot, hogy magas „termelékenységi normákat” szabott meg a moderátorokra, ami arra kényszerítette őket, hogy szünet nélkül nagy mennyiségű felkavaró tartalmat nézzenek. Mindkét alkalmazottat arra is kényszerítették, hogy titoktartási megállapodást írjanak alá, ami a foglalkoztatásuk feltétele volt.

„Halált és durva pornográfiát láttunk. Minden nap láttam meztelen kiskorú gyerekeket” – mondta Velez az NPR-nek. „Láttam, hogy embereket lőttek arcon, és egy másik videón, ahol egy gyereket vertek meg, két órán keresztül sírtam.”

A Facebook és más platformok moderátorai a múltban már beszéltek arról, hogy munkájuk súlyos pszichológiai terhet jelent. Az alkalmazottak azt állították, hogy rövid időt, általában csak másodperceket kapnak arra, hogy eldöntsék, egy videó sérti-e a platform irányelveit.

Ezt a munkát gyakran nevezik „a legrosszabb munkának a technológiában”, és a dolgozók rendszeresen szenvednek depressziótól, PTSD-szerű tünetektől és öngyilkossági gondolatoktól. Egy 2020-as megegyezés során a Facebook több mint 52 millió dollárt fizetett egy csoport volt moderátornak, akik azt állították, hogy a munka miatt poszttraumás stressz-szindróma alakult ki náluk.

Mit gondoltok, mi lehet a legjobb megoldás erre a valóban megterhelő munkára?

Az Anonymous feltörte az Orosz Központi Bankot – a kár felbecsülhetetlen lehet

×