Ár-érték arányban nem sok konkurense van.

Ha az ember az AOC nevet olvassa, akkor szinte 100%, hogy legelőször a cég monitorjai jutnak az eszünkbe. Ám hamar kiderülhet, hogy a gyártó palettáján találhatunk billentyűzeteket, monitorállványokat, egérpadokat, fejhallgatókat és természetesen egereket is. Az AOC egyik egere, a GM510 járt ezúttal nálunk, mely kellemes árcédulája ellenére kategóriáját megszégyenítő specifikációkkal hívogatja a potenciális vásárlókat. Nézzük is, hogy mennyire felelnek meg ezek a valóságnak!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 58g
  • Méret (mm): 123x67x41 milliméter
  • Szenzor, chipset: Pixart PWM3389
  • Kapcsolók: 80 millió kattintásra hitelesített Kailh kapcsolók
  • Gyorsulás: 50G
  • Max. DPI: akár 16000
  • Max. sebesség: 400 IPS
  • Szín: Fekete 
  • Polling rate: 1000 Hz
  • Talpak típusa: PTFE

A doboz designjára nem lehet panasz, szerencsére nem estek túlzásba az AOC munkatársai. Egy tűzgömb előtt virít az egér PNG képe, míg a hátoldalon a legfontosabb specifikációkat olvashatjuk le. A dobozról nem is érdemes több szót ejteni, hiszen az egéren kívül nem találunk mást benne, bár ebben az árkategóriában ez elnézhető.

Külalak, gombok

Az egér a 123 milliméteres hosszával a közepes méretű perifériák táborát erősíti, kisebb tenyérrel megáldott felhasználók Palm fogásra is befoghatják, ám a legtöbb vásárló Claw-ban fogja használni. A GM510 pehelykönnyű, 58 grammos súlyával a legkönnyebb egerek csoportjába sorolhatjuk. Első ránézésre az ergonomikus, jobbkezes kialakítás mellett hamar feltűnnek az óriási méretre duzzadt lyukak, a legtöbb gyártó pár fokkal visszafogottabban szokta ezt kivitelezni. Meglepő módon a hétköznapi használat során gyakorlatilag semmilyen hátránnyal nem járt ez a megoldás sem, így a kezdeti félelmek hamar elillantak.

Ahogy fentebb már említettük, ergonomikus kialakítású az egér és a szokásokhoz híven a jobbkezes felhasználókat részesíti előnyben a bal oldalra helyezett oldalsó gombokkal. Ezek mérete és formája kissé eltér az átlagostól, ám így nagyobb eséllyel találják meg őket az ujjaink. A szokásos gombokon kívül a görgő alatt találunk egy alapértelmezetten DPI váltásra szolgáló gombot, illetve az egér alján egy másikat, mellyel a világítást állíthatjuk. A gyártó 80 millió kattintásra hitelesített Kaihl kapcsolókat használ az átlagos Omronok helyett, ennek megfelelően a kattintási élmény pazar volt, jár a piros pont. Az egér minőségre sem lehetett panasz, a szokatlanabb design ellenére sem recsegett, ropogott, minőségi érzetet keltett a kezünkben. A görgő egyes lépéseit nehezebben lehetett elkülöníteni, de ez egyéni preferencia kérdése, én jobban szeretem, ha határozottak a lépések, míg mások a könnyed, szinte megakadás nélküli görgetés hívei.

A talpak fekete PTFE anyagból készültek, így kiválóan csúsztak az egérpadon. Az egér rendelkezik RGB világítással is, mely az „AOC” feliratból indul ki. Választhatunk több effekt és színhatás közül is, ám ha valakit zavarna, akkor pár kattintással ki is kapcsolhatja. A kábel egy fonott fajta, talán pár fokkal elmarad a 20 ezer forintos társaihoz képest, de így sem fog sokat zavarni használat közben. Mouse bungee használatával pedig olyan, mintha ott sem lenne.

A szenzor

Ha az ember PixArt feliratot lát a specifikációban, akkor hamar felcsillanhat a szeme. Főleg, ha a gyártót a 3389 szám követi, mely gyakorlatilag a vezetékes egerekben használt egyik legjobb szenzor, amit ma megtalálhatunk a piacon. Papíron tökéletesen megállja a helyét olyan körülmények között is, melyeket lehetetlen előidézni játék közben, ám találkoztunk már rossz implementációval. Szerencsére a mérések után megnyugodhattunk. A legkeményebb rántásokat is játszi könnyedséggel kezelte, a Polling Rate is kőstabil volt végig. Az egeret a többi PixArt 3360/3366/3389 variánssal ellátott társához hasonlóan érdemes ~1800 CPI/DPI alatt használni kompetitív körülmények között, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Szoftver

A szoftver mindig kényes kérdés, ám itt sem lehet okunk panaszra. Egy egyszerű, de modern designnal megáldott program köszönt vissza ránk, melyben állíthatjuk a DPI lépcsőket, a kattintás/görgetés sebességét és a polling rate-et. Makrókat is rögzíthetünk, illetve itt szabhatjuk személyre az RGB világításunkat is.

Verdikt

A specifikációk bizakodásra adtak okot már az egér használata előtt is, ám sokszor láttunk sokat ígérni, majd el elvérezni perifériákat. Szerencsére az AOC semmit nem bízott a véletlenre, így gyakorlatilag minden körülmény között megállta a helyét a GM510. Az extrém méretű lyukacsos kialakítás sem volt zavaró a használat során, a könnyebb egerek kedvelői is bátran nyúlhatnak a rágcsálóhoz. A szenzor a top kategóriát képviseli, így esportra is kifejezetten ajánlott. Az RGB rajongók sem fognak csalódni, hamar az asztal díszévé válhat az egér. A legnagyobb ütőkártya az AOC kezében az árcédula, olyan árkategóriába érkezett a GM510, mely nem is olyan rég még rengeteg kompromisszumot rejtett magában.

Az AOC GM510 elérhető a Leet.hu webshopjában már 11 300 Ft-tól.

 

Összefoglalás

Top teljesítmény „fillérekért”? – AOC GM510 gamer egér teszt


Szerzői értékelés

9

Az AOC bebizonyította, hogy nem kell évtizedek óta egy adott szegmensben képviseltetnünk magunkat, hogy nagyon jó perifériákat gyárthassunk. A GM510 mindent tud, amire akár egy kompetitív esportolónak is szüksége lehet, legyen szó a top szenzorról, a 80 millió kattintást garantáló Kaihl kapcsolókról vagy épp a pehelykönnyű súlyról, miközben az árcédula egy alsóbb kategóriát sejtetne.

Könnyű súly

Top szenzor

Kaihl kapcsolók

Kellemes szoftver

RGB világítás

Kőstabil 1000 Hz polling rate

PTFE talpak

Masszív felépítés a kialakítás ellenére is

Az átlagtól valamennyire eltérő kinézet

Verhetetlen árcédula

A görgetési lépcsők lehetnének határozottabbak

A kábel lehetne egy fokkal jobb

Olvasói értékelés

0

×