Ultrakompakt billentyűzet a HyperX-től.

Aki figyelt az utóbbi időben, annak feltűnhetett, hogy a HyperX egyre keményebben próbálkozik megnyerni a gamerek kegyeit. Az Alloy Elite és Alloy RGB sorozat után pedig itt az Alloy Origins 60-as, amivel az épp aktuálisan hódító 60%-os kiosztást hozták el, méghozzá nem semmi minőségben.

Doboz

Nos, a HyperX nem aprózta el, de azért olyan óriási túlzásba sem estek. A szokásos leírásokon túl kapunk egy kupakleszedőt, aminek a használata elég nehézkes, mellé pedig érkezik pár extra kupak. Gyakorlatilag mi dönthetjük el, hogy mennyire szeretnénk letisztultan tudni a billentyűzetet.

Külső

A 60%-os billentyűzetekhez mérten elfelejthetjük a NumPadot, a funkcióbillentyűket.

Szerencsére a HyperX mérnökei gondoltak azokra is, akik nem csak játékra használnák az Alloy Origins 60-at, alulról nézve feltűnnek ugyanis a hiányzó gombok, amiket az FN lenyomásával hívhatunk elő.

Maga a billentyűzet külseje nem az az extravagáns, de a vadabb space billentyűvel egészen szerethető. A beépített fényáradat pedig ezúttal is elképesztő méreteket ölt, egy diszkóban is elismeréssel adóznának az Alloy Origins 60 látványának. Persze szabályozhatjuk a fényerőt kedvünk szerint, így aki nem szereti az efféle úri huncutságot, az akár ki is kapcsolhatja az egészet.

Anyaghasználat

Na ez az a rész, ahol az Alloy Origns 60 igazán nagyot tud domborítani. A fém váz már eleve a prémium kategóriába pozícionálja, amire a duplafalú PBT kupakok teszik rá a koronát. Öröm látni, hogy egyes gyártók eleve PBT-t használnak, aminek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy 1 év múlva kezd szétkopni a billentyűsapka.
Maga a kupakok kidolgozottsága is figyelemre méltó.

Persze nem azt állítjuk, hogy ez a szakma csúcsa, de az árcédulára pillantva sok gyártó használ ABS kupakokat ebben a kategóriában is.

A fém vázat alulról vizsgálva megtalálhatjuk az extra vastag talpakat, amik ráadásul két állásban funkcionálnak.
A billentyűzet mellé egy szövet borítású kábelt kapunk, ami ráadásul lecsatlakoztatható. Szóval, ha valaki esetleg moddingra adná a fejét ne adj’ Isten, akkor könnyedén cserélheti a kábelt. Arról már nem is beszélve, hogyha netán évek múlva megtörne, akkor sem kell kukáznunk a billentyűzetet.

A hozzáadott kábel egyébként kellően masszív, kissé merev, amit egy billentyűzetnél el tudunk nézni, hiszen (jó esetben) nem mozgatjuk túl sokat.

Teljesítmény, használat

A Cherry MX mintájára épülő saját HyperX kapcsolókat találunk a kupakok alatt. A HyperX Red kapcsolói nagyon hasonlítanak a Cherry MX Redekhez. Ugyanúgy 45 g erő kifejtése után érzékelik a leütést, viszont egy picit gyorsabb, mint a német gyártó kapcsolói. 2 mm helyett ugyanis 1,8 mm után érzékeli a leütést, emellett a kapcsoló teljes útja is rövidebb. 4 mm helyett mindössze 3,8 mm.

Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Nos, a lineáris kivitel adja magát, viszont kicsit hamarabb érzékeli a leütést a HyperX kapcsolója. Nincs semmiféle visszajelzés, mint a Brown vagy Blue kapcsolóknál, ami nekem őszintén szólva hiányzott. Rossz hír, hogy más kapcsolóval egyáltalán nem árusítják. Jó hír viszont, hogy a Cherry MX garantált 50 millió leütésével szemben itt 80 millió leütést garantál a gyártó.

Játék közben nem éreztem túl nagy különbséget a Cherry MX érához képest. Teljesen jól használható. Egyedül az US kiosztásnak betudható lapos enter idegesített. Az í hiányát azok érezhetik, akik nem csak játékra szeretnék használni. Persze ott van mindenkinek az Altgr + J kombó, de persze érthető, ha valakit frusztrál a kiosztás. Sajnos a nekünk szimpatikusabb UK verzió nem létezik a termékből, pedig úgy lenne teljes az élvezet.

Szoftver

Az Elite II-nél már láthattuk az amúgy remekül működő szoftvert, ami ha még béta állapotban is van, de legalább van. Az Ngenuity névre hallgató megoldás egyébként modern, letisztult és könnyen kezelhető. A beállításokon túl ezzel tudjuk frissíteni a billentyűzetünkön a firmware-t, ami pillanatok alatt megvan szerencsére.

 

Kapunk egy élő előnézeti módot, amivel egyből eldönthetjük, hogy hogy tetszik az adott beállítás. A színeken túl pedig minden egyes billentyűt átbindelhetünk, sőt a makrók sem maradtak ki a repertoárból.

A HyperX Alloy Origins 60-at megtaláljátok a Leet.hu webshopban!

Köszönjük a lehetőséget a HyperX csapatának! (a billentyűzet hivatalos adatlapját erre találjátok)

Galéria

Összefoglalás

Titkos tipp, hardcore gamereknek – HyperX Alloy Origins 60 a tesztpadon


Szerzői értékelés

8

A HyperX-nek ezúttal sikerült maradandót alkotnia. Néhány helyen lehet, hogy kompromisszumot kell kötnünk, de aki szeretne egy megfizethető, de mégis a prémium kategóriába kacsingató billentyűzetet, az jó helyen jár. A minőségi fémváz mellett a duplafalú PBT kupakok nemcsak jó alapot szolgáltatnak, hanem tartóssá is teszik a billentyűzetet. A 80 millió leütést garantáló HyperX Red Switch-ek pedig tovább növelik a tétet. A szoftver egyszerű, de jópofa, kapunk beépített memóriát is, viszont be kell érnünk az US kiosztással, ugyanakkor a kapcsolók közül sem válogathatunk kedvünkre, ugyanis kizárólag Red switch-csel szerelték a billentyűzetet. Aki ezeken képes túllendülni, az egy remek társra találhat a Alloy Origins 60-ban.

minőségi fém váz

dupla falú, PBT kupakszett gyárilag

lecsatlakoztatható kábel

80 millió leütést garantáló HyperX kapcsolók

menő dizájn

(kikapcsolható) RGB színpompa

extrák a dobozban

multimédiás funkciók

könnyen használható szoftver

multiplatform

kizárólag US kiosztásban érhető el

egyedül a piros kapcsolós verzió létezik

nem hot swapes

Olvasói értékelés

0

×