A digitális nevelés haza úttörője szenvedélyes játékos.

Gamer, édesapa, pszichológus egy személyben, de mindhárom szerepben más és más szabályokat állít fel a digitális életével kapcsolatban Tóth Dániel, vagy, ahogy az online világban ismerik, a Pszichológus Pasi. A digitális nevelés haza úttörője szenvedélyes játékos.

Sok szülő félti attól gyermekét, hogy belevesse magát a videójátékok világába, mert attól tartanak, hogy ártalmas lehet a számára. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnének, erre ékes bizonyíték Tóth Dániel, aki már egyetemistaként szenvedéllyel játszott, és azt vallja, hogy a videójátékok sok tekintetben segítették őt a saját fejlődésében és megerősítették a való élettel kapcsolatos döntéseiben.

A Pszichológus Pasi nemcsak szakemberként ismeri a videójátékok világát, hanem játékosként is, hiszen benne volt és van a sűrűjében is! Pont ezért nem meglepő, hogy sokak első kérdése az hozzá, hogy miként kezeljék a gyerek digitális hobbiját.

Tóth Dániel

– Én úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes támogatni a videójátékok nyújtotta kikapcsolódást, hasznára is válik a gyereknek, hiszen a szabadság érzésével ajándékozza meg, de fejleszti a kreativitását, problémamegoldó készségét is azzal, hogy döntéseket kell hoznia a játék során.
Személyiségfüggő, hogy kit milyen típusú játékok találnak meg, kötnek le, de a későbbiekben ez is kamatoztatható, például a továbbtanulás vagy épp a karrierépítés terén. Gamerként nekem is volt olyan korszakom, amikor a játék volt az első számomra. A szüleim olyan keretrendszert állítottak fel, ami nem tiltáson alapult, hanem azon, hogy össze kell hangolni a játékot a kötelezettségeimmel. Apaként pedig tudom, hogy nekem is hasonlóképp kell nevelnem és tanítanom a gyermekeimet annak érdekében, hogy biztonságban legyenek a digitális világban.

Hogyan kell a digitális nevelést a gyakorlatban elképzelni? 

– Két éves korig egyáltalán nem tartom jónak, sem szükségszerűnek, főleg nem egészségesnek azt, ha egy gyermek kezébe digitális holmi kerül. Mégis gyakori, hogy a szülők egyfajta digitális cumiként használják a kütyüket, mert amíg azzal foglalkoznak a gyerekek, legyen szó játékról, vagy videók nézéséről, addig is csendben vannak. Ez a legrosszabb, amit tehetünk!
A digitális nevelés lényege, hogy a gyermek megtanulja a helyén kezelni a különböző eszközöket és tartalmakat. Ez kétéves kortól lehet pár perces videóhívás a nagyszülőkkel, vagy rövid, a gyerek korosztályának való videók megnézése, később pedig közös internetezés. Nagyon fontos, hogy olyan bizalom legyen a szülő felé a gyerekben, hogy bármit el tudjon neki mondani, azt is, ha valami olyat tapasztal a digitális világban, amit nem tud értelmezni vagy épp fura a számára, ezek a dolgok ugyanis akár komoly veszélyt is rejthetnek.

A felkészítés fontos része a digitális kommunikáció és a „házirend”, mint ahogy a természeti népek előre felkészítik a gyermekeket a rájuk váró kihívásokra. Úgy gondolom, hogy addig, amíg nincs kellőképpen felkészítve egy gyerek a digitális világra, addig nem jó, ha szabadjára engedjük egy saját eszközzel. Ezt a saját gyermekeim esetében is nagyon komolyan veszem.

A felnőtt játékosok ma már korántsem azok, akiket gamerként képzelünk el. Jellemzően a 30-40 év közötti családos emberek játszanak a legtöbbet.

– A játékok dimenziója rengeteg lehetőséget rejt. Sokat tanulhatunk belőle, fejlődhetünk általa, de fontos a tudatosság, mert akadállyá vagy csapdává is válhat.

A digitális világ legfőbb vonzereje a valóságos világgal szemben, hogy nem korlátoz be minket, bármivé válhatunk benne, a szürke hétköznapi önmagunk helyett énünk egy ideális verzióját élhetjük meg. Lehetünk szuperhősök különleges képességekkel, repülhetünk, varázsolhatunk, és világokat uralhatunk.
A digitális világban az információ- és impulzusfolyamnak azonban sosincs vége, ha nem tudunk megálljt parancsolni, előbb-utóbb problémákhoz, többek között függőséghez vezethet.
Annak ellenére, mennyire elterjedt és dinamikusan fejlődő jelenségről van szó, meglepően keveset tudunk róla, ám hatásait igenis érezzük.
A konkrét problémával érkezőknek sokszor elég feltennem néhány olyan kérdést, ami kizökkenti őket a megszokott kerékvágásból, ezt követően öröm látni, ahogy alkalomról alkalomra az életük változni kezd, a közérzetük javul, a régóta várt új munka, vagy éppen párkapcsolati élet virágzásnak indul.

A digitális nevelésről és a gamerek világáról még többet tudhattok meg a most megjelent Digitális nevelés – Útikalauz az internet, videójátékok és okoskütyük útvesztőjéhez című összegző könyvben.

×