Drágának drága Elon Musk műholdas űrinternete, cserébe viszont hatalmas mértékben fejlődik.

Elon Musk és a SpaceX műholdas internete ugyan messziről indult, és még nagyon hosszú út előtt áll, az elmúlt néhány hónapban egészen nagy fejlődésen ment keresztül. Persze, megsemmisült néhány műhold, de ez csak járulékos veszteség, maga a szolgáltatás egyre jobb és jobb lett. Legalábbis ami a sebességet illeti.

Az Ookla, a Speedtest sebességmérőt üzemeltető vállalat szerint 2021. utolsó negyedévében stabil 104 Mbps átlag letöltési sebességet mért a Starlinknél Amerikában. 

Ookla sebességmérése | Kép: Android Police

Az Ookla a Starlink átlagosan elért sebességét összevetette két másik nagyobb amerikai műholdas internet szolgáltatóéval, a Viasattal és a HughesNettel. Az eredmény megdöbbentő: Elon Musk űrinternete mindkét szolgáltatóra legalább 80 Mbps-t ver. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy állományban is ekkora a különbség: a Starlink 2000 műholddal, míg a Viasat mindössze nyolccal rendelkezik.

Az összes vezetékes szélessávú szolgáltató mediánsebessége a tengerentúlon 131 Mbps volt, a 2021-es világátlag pedig 110 Mbps, vagyis a Starlink már közelebb van hozzájuk, mint tőle a műholdas riválisai. 

Ezzel persze még a közelébe sem ér a jobb fajta kábeles szélessávú internet sebességéhez, de nagyon is belátható távolságra került. Ez pedig igen fontos tényező lehet a nehezen megközelíthető, kiépítetlen területeken, vidéki településeken élők számára, ahol a városokkal ellentétben nem rendelkeznek gyors internet kapcsolattal.

Mint említettem, a Starlinknek bőven van még hová fejlődnie. A feltöltési sebesség még mindig harmatos, ahogyan a késleltetés és a stabilitás is bajos. Viszont, ahogyan egyre több műholdat állítanak pályára ezek a problémák is megoldódhatnak – a csillagászok legnagyobb bánatára.

A másik problematikus pont a szolgáltatás árszabásai, amely jelenleg messze magasan a kábeles szolgáltatók árai fölött van. A Starlink alapcsomagja körülbelül 30-35.000 forintba, míg a 2022 második felében élesedő 150-500 Mbps közötti letöltési sebességet garantáló prémium csomag 156.000 forintba kóstál havonta, de ehhez még ki kell fizetni egy vevőegységet is, ami az utóbbi esetében közel 800 ezer forintot jelent. Ha ezen sikerül mérsékelni, akkor nagy sikere is lehet.

via – Mashable, Android Police

Magyarországon például a vezetékes átlagsebesség 201 Mbps, ami a világ 11. leggyorsabb internetsebességégének felel meg:

A magyar internet a legjobbak között! – Amerikát, Angliát és Németországot is verjük

 

https://leet.hu/termekek/konzolok/?price=&pa_gyarto=venom&stock=

×