Újabb jelentés látott napvilágot arról, hogy a következő generációs NVIDIA RTX sorozat rengeteg energiát igényel majd.

Igaz, egyelőre csak a zászlóshajó modellekről beszélünk, de a 600W-os videokártyák még mindig olyasmi, amit sokan egyszerűen nem tudnak felfogni. Egy megbízható NVIDIA-szivárogtató, kopite7kimi legújabb tweetje megerősíteni látszik, hogy a következő generációs XX90 osztályú GPU 600W-os TGP-vel (teljes grafikus teljesítmény) fog rendelkezni.

Meg kell jegyezni, hogy a következő generációs GPU-k hűtési megoldásait hónapokkal korábban tervezik meg, valószínűleg még azelőtt, hogy a grafikus chipek tömeggyártásra készek lennének. A fizikai jellemzők, például a GPU mérete és a lapkán való elhelyezése előre megtervezhető.

Továbbá, csak azért, mert a hűtő 600 W teljesítmény elvezetésére képes, még nem jelenti azt, hogy a GPU alapértelmezés szerint ilyen konfigurációt fog használni. A hűtőkapacitást gyakran a videokártyák által termelhető maximális hőmennyiségként írják le, például amikor a teljesítményhatárokat a felhasználó az overclocking során módosítja.

A 600 W-os teljesítményhatár biztosan kihívást jelent majd a kártyapartnerek számára, azonban ez nem lesz olyan bonyolult, mint azt néhány felhasználó gondolná. Számos léghűtéses modell létezik, amelyek maximális TGP-je már most is eléri a 480W-ot, mint például az ASUS ROG STRIX 3090-es modellje. A grafikus kártya még mindig 3 slotosnak tekinthető és három ventilátort igényel, de ez manapság már nem is olyan rendkívüli.

Az AMD alapú kártyák, például a Sapphire RX 6900XT TOXIC Liquid RX 6900XT TOXIC Liquid maximális TGP-je 400W, és már külső vízhűtéssel rendelkezik. Tehát talán az NVIDIA is ezt az utat járhatja be a következő generációs GPU-jával, bevezetve a folyadékhűtést a zászlóshajó modelljeihez.

Korábbi jelentések szerint az NVIDIA „Ada” GA102 GPU-ja 450W, 650W, sőt 850W-os TGP-t céloz meg. Az utóbbi szám kimondottan túlbecsült lehet, vagy egyszerűen csak valamilyen speciális kiadású grafikus kártyára utal, amiről egyelőre semmit sem tudunk.

Az RTX 40-es sorozatnak mind PCIe Gen5 tápcsatlakozót kell használnia, így 600W-os TGP-vel ezek a kártyák még mindig az egyedi kábel specifikációján belül kell, hogy legyenek.

Lehet jobban járnánk bérléssel.

Videókártya-bérlés – Akár már egy hónapra is a tiéd lehet egy RTX 3080

https://leet.hu/termek/gretxa-vancer-wireless-gaming-mouse-feher-v-gw-white/

×