Egy kevésbé ismert gyártó perifériája járt nálunk.

Bár elsőre teljesen ismeretlennek is hathat a Vancer Gretxa név, az egér mögött álló BT.L cég valójában régóta képviselteti magát az egerek piacán. Saját perifériával eddig még nem jelentkeztek, ám az elmúlt években szinte minden nevesebb példányhoz gyártottak gripet, kábeleket vagy épp talpakat, így a közösség izgatottan várta a Vancer Gretxa megjelenését. A specifikációk biztatóan hangzanak, nézzük is meg, hogy valóban hozza-e az ígért szintet a rágcsáló!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 69+-2 gramm
  • Méret (mm): 123x62x37 milliméter
  • Szenzor, chipset: Pixart PMW 3370
  • Kapcsolók: 60 millió kattintásra hitelesített TTC Golden kapcsolók
  • Gyorsulás: 50G
  • Max. DPI: akár 19000
  • Max. sebesség: 400 IPS
  • Szín: Pearl White / Fekete / Kék 
  • Polling rate: 1000 Hz
  • Talpak típusa: PTFE

A doboz viszonylag letisztult, fehér háttérrel rendelkezik, az előlapon azonban nem a szokványos renderképeket láthatjuk, hanem az egér rajzolt változatát kártyalapokkal karöltve. Jó döntés volt a designercsapat részéről, szerencsére nem egy nagy gyártó színsémája lett átültetve. Az egér mellé kapunk egy paracord kábelt, egy USB vevőt, egy USB-C|USB-A átalakítót, illetve ajándék talpakat is.

Külalak, gombok

Az egér a 123 milliméteres hosszának és körülbelül 69 grammos súlyának hála a közepes méretű, könnyű egerek táborát erősíti. Kisebb kezű felhasználók akár „palm” fogásra is befoghatják, de egyértelműen a „claw”-t preferáló játékosoknál lehet telitalálat ez a méret. Első ránézésre szembetűnik, hogy a súlycsökkentés érdekében itt is lyukacsos kialakítást eszközölt a gyártó, egy elég látványos csavarral. A szimpla lyukak helyett a Vancer Gretxa esetében egyedi szív- és gyémántmintákat találunk majd. Nem mindennapi látvány, az már biztos, szerencsére a használat során semmilyen hátrányt nem okoztak a mintázatok. A szín is meglehetősen egyedi, nem a manapság megszokott hófehér árnyalat köszönt vissza ránk, hanem egy sárgásabb árnyalat. Nem véletlenül kapta a Pearl White fantázianevet ez a festés, tényleg a gyöngyök színéhez hasonló.

Szimmetrikus kialakításról beszélhetünk, ám csak a bal oldalon találunk oldalsó gombokat, így alapvetően a jobbkezes felhasználókat részesítette előnybe a gyártó. A két oldalsó gombon kívül találunk egy gombot a görgő alatt, illetve még kettőt az egér alján elrejtve. A gyártó 60 millió kattintásra hitelesített TTC Golden kapcsolókkal látta el a rágcsálót, így sem az élettartamra, sem a nyomásérzetre nem lehet panaszunk. Jó látni, hogy egyre többen térnek el a szokásos Omron vonaltól. Az egér minőségére nem lehet panasz, nem recsegett, nem ropogott a használat során, minőségi érzetet keltett az ember kezében a könnyített kialakítás ellenére is. A görgetési élmény is pazar, nagyon határozottan lehet érezni a lépéseket, bár ez egyéni preferencia kérdése.

A bevezetőből kiderülhetett már, hogy talpak árusításával is foglalkozik a gyártócég, így nagy meglepetés lett volna, ha nem megfelelően csúszik az egér. Itt sem lehet okunk panaszra, a PTFE talpak teszik a dolgukat, gyakorlatilag bármilyen felületen megállja a helyét a Gretxa Vancer. Az egér alján találunk még két, szív alakú gombot, mellyel a LED világítást és a polling rate-et állíthatjuk. Az RGB rajongókat el kell keserítenünk, hiszen minimális világítással rendelkezik csak az egér. A görgő alatti gomb környékén találhatunk egy viszonylag gyenge fényforrást, mely az egér állapotait (DPI, töltöttségi szint) jelzi vissza működés közben.

Nem túl combos világítás – visszajelzésre szolgál

A szenzor és kábel

A specifikációból kiolvasható PixArt név mindig biztató, főleg ha 3370 követi azt, mely szinte kötelezővé vált a minőségi vezetéknélküli egereknél. Tesztelni azonban sosem árthat, hiszen bármikor érkezhet egy-egy rossz implementáció, sokkal nagyobb nevű cégeknél is előfordult már. A polling rate kőstabil 1000 Hz volt, illetve a hevesebb rántásokat is probléma nélkül kezelte az egér, jár a pirospont. Bár a 3370-nel kapcsolatban még nincs kiterjedt tapasztalat, az egeret a többi PixArt 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI/DPI alatt használni kompetitív körülmények között, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

A kábelről szerencsére sok rosszat nem lehet elmondani, töltés közben is nyugodtan játszadozhatunk, a paracord kialakítás ezúttal sem okozott csalódást, mouse bungee nélkül is kiválóan tette a dolgát.

Szoftver

A „csomag” talán legnagyobb gyengepontja, leginkább vizuális szempontból. Funkcionalitását tekintve nincs vele probléma, de nem fogjuk sokáig nézegetni a beállítások elvégzése után, az biztos. Állíthatjuk a DPI lépcsőket és azok színét, az egyes gombok funkcióit, a LOD vagy épp debounce értékeket, de itt olvashatjuk le az akkumulátor állapotát is.

Verdikt, akkuidő

A Gretxa Vancer kiváló választás lehet a 25-30 ezer forintos árszegmensben, hiszen a legtöbb, hasonló specifikációkkal felvértezett társáért többet kell otthagynunk a kasszánál. Az RGB rajongók lehetnek csak egyedül csalódottak, nem úszik fényárban a periféria. Az akkumulátoridőre pozitív hatással volt ez a lépés, a fejlesztők 69 órát ígértek, melyet nagyjából sikerült is tartani a teszt alatt, ám a paracord kábelnek hála akkor sem kell szomorkodnunk, ha kábelhez kell csatlakoztatunk az egeret. A különleges kivágásoknak és festéseknek hála hamar az asztal dísze lehet szivárványos világítás nélkül is, miközben teljesítménye a legjobbak közé sorolja.

A Gretxa Vancer elérhető a Leet.hu webshopjában már 26 990 Ft-tól.

 

 

Összefoglalás

Az extravagáns árbajnok – Gretxa Vancer Wireless egér teszt


Szerzői értékelés

9

Ne riasszon el minket a viszonylag ismeretlen márkanév, hiszen a gyártó régóta szoros kapcsolatot ápol az egerek rajongóival. A tesztek során sikerült is ezt bizonyítaniuk, nehezen találtunk fogást a Vancer Gretxa-n. Kiváló szenzor, pehelykönnyű súly és az átlagtól kissé eltérő designelemek...mi kell még?!

Kiváló szenzor

Pehelykönnyű súly

Egyedi kivágások

Az átlagostól eltérő festések

Kőstabil 1000 Hz polling rate

Masszív felépítés, kellemes anyaghasználat

PTFE talpak

Szoftveres személyre szabhatóság

Paracord kábel

Nem túl esztétikus szoftver

Nem igazán beszélhetünk RGB világításról

Olvasói értékelés

0

×