Új egér hódít a piacon.

Aki követte az esport meccseket az utóbbi időkben, az szinte garantáltan találkozott már a svéd zászlókkal. A svédek ugyanis kiemelt figyelmet fordítanak az esport scénára, így hát nem csoda, hogy az eredményjelző tabellákon is igen kiemelkedő helyet tudhatnak magukénak. A Counter-Strike: Global Offensive mellett Dota 2-ben, League of Legends-ben, PUBG-ben, Fortnite-ban, de még Quake 4-ben is előkelő díjakat zsebeltek be(itt a részletes lista, aki kíváncsi). 2013-ban pedig összeállt egy csapat, akik kifejezetten esport geareket kezdtek forgalmazni. A röpke 9 év alatt pedig igen magas szintet képviseltek, de főleg az utóbbi időben a K4-es sorozatukkal alkottak igazán nagyot. Ennek kiemelt tagja volt az Xtrfy M4 RGB, ami már igen magasra tette a lécet a megjelenésével. A szinte tökéletes egér azóta tovább fejlődött, eldobta kábeleit és további exkluzív újdonságokat vonultatott fel. A kérdés, hogy a mostani mezőnyben hogyan tud teljesíteni az Xtrfy M4 RGB Wireless.

Doboz

Áremelkedések, chiphiány ide vagy oda, az Xtrfy továbbra sem spórol a hozzáadott extrák tekintetében. Akik megszokták a puritán dobozokat, azoknak most nagyra fog nyílni a szemük, ugyanis az extra billentyű-kupakoktól kezdve, a matricákon át egy módosított hátlapot, csavarhúzót és egy extra talpszettet csomagolhatunk ki az amúgy igen picike dobozból. Az extrákon túl egy ultraflexibilis kábelt és egy USB vevőegységet is rejt a csomag.

Az Xtrfy M4 RGB Wireless telepakolt doboza is sokat sejtet, ez bizony nem egy átlagos gamer egér.

Külső

Nézzük elsőnek a külsejét: közepes darab, ráadásul ergonomikus kivitel. Elsőre semmi igazán új, az M4-et láttuk már korábban, szerettük, a forma pedig nem sokat változott. Persze ez már wireless, a töltés idejére pedig a jelenleg kapható legjobb parakord kábelt csomagolják. Gombok tekintetében hozza a kötelezőt. Kapunk két oldalgombot, illetve egy extra gomb került a görgő felé, ami betöltheti akár a DPI váltó szerepét, de a Page Downt is rá bindelhetjük egyetlen kattanás alatt. Na de most, hogy az egér aljához érünk, láthatjuk, hogy itt bizony van még „pár” állítási lehetőség. Itt tudunk polling rate-et változtatni, ezt természetesen érdemes 1000 Hz-en hagyni, így érjük el ugyanis az 1 ms-os válaszidőt.

Kapásból az egér hátsó részét kedvünk szerint módosíthatjuk. Kapunk ugye a dobozban is egy második hátlapot, ezzel már eleve megváltozik az egér fogása, de ezen felül akár kinyomtathatjuk a sajátunkat is. Az ehhez szükséges 3D fájlokat a gyártó biztosítja a saját honlapján.

Oh, és ez még nem minden, ugyanis az alsó csavarok segítségével még az egér súlypontját is testre szabhatjuk. Így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, na nem mintha enélkül nem lehetne élni, de azért helyet érdemel az extrák listájában.

Egyébként fehérben is kapható, úgy pedig még dögösebb.

Az M4-ben megismert LED csík sajnos eltűnt egyébként, helyette az egér belsejében találunk egy RGB kristályt, ami a nekünk tetsző színekben pompázhat. A görgőben pedig továbbra is meghagyták az RGB csíkot. Az egeret fogva egyáltalán nem érződik soknak. Aki szeretne az üzemidőn spórolni, az akár teljesen ki is kapcsolhatja a világítást.

Anyaghasználat

Az egeret bárhogy nyomkodhatjuk, nyomokban sem tapasztalunk nyöszörgést. Ha valaki megkérdezi, milyen egy tökéletesen összerakott darab, akkor nyugodtan mutassuk meg neki az M4 Wireless-t. A gyártó kellemes anyagot használt, jó a fogása, a görgő kapott egy vastagabb gumírozott réteget, de őszintén szólva nem is gondolnánk, de 60%-ban újrahasznosított műanyagot tartalmaz.

Az egér maga mindössze 71 gramm, ami a wireless egerek között kiemelkedő, főleg hogy egy 500 mAh-s akkumulátor is helyet kapott benne.

Az Xtrfy M4 RGB-hez képest egyébként összesen 2 grammot hízott. E mellett az anyagminőségen is sikerült csiszolni az elődjéhez képest.

A kábel ezúttal is első osztályú darab. Az M42-ben található parakord továbbfejlesztett verziója, ami az Xtrfy EZcord® Pro névre hallgat. Ezt egyébként nem muszáj használnunk, a wireless kapcsolat ugyanis annyira stabil, hogy akár a gép elejébe dugott vevőegységgel is nevetve veszi a jelet mindenféle probléma nélkül. De aki biztosra akar menni, annak ott a kábel+vevőegység kombó.

Az egér alját vizsgálva pedig nem az átlagos hitvány talpakat találjuk, hanem az egyedi, 100% PTFE teflon gondoskodik az ultragyors siklásról. Ráadásul a svédek ebből is az extra vastag darabokat választották, azaz egy jó ideig egészen biztos, hogy nem kell talpakat cserélnünk. Ha pedig pár év múlva elkopnának, akkor ott a dobozban extra készlet.

Teljesítmény

Mivel a gyártó első vezeték nélküli egeréről van szó, így kíváncsian vágtam neki a tesztnek. Az M4 RGB Wireless-ben a legújabb Pixart 3370-es szenzor lapul, ami már önmagában egy felső kategóriás darab. Persze ez nem garancia semmire, láttunk már rosszul implementált szenzort, ami aztán előszeretettel dobta el a jelet. Szerencsére itt nem tapasztaltunk hasonlót, de nézzük is az eredményeket:

 

800 DPI-n szépen muzsikált

Az egeret 400-800-1200-1600-3200-4000-7200-190000-es lépcsőkben tudjuk állítani. Ezek közül a 400-800-1600-3200 és 19 000 DPI mellett vizsgáltuk az egér teljesítményét. Ezúttal is az OxyPlot Mouse Testert használtuk a mérésekhez. A 800 DPI mellett készült diagrammon pedig jól látható, hogy az egér szépen lekövette a nem épp hétköznapi 5 m/s-os rántásunkat, aminél nagyobbat egy XL padon nehezen ér el az ember. Ezzel pedig még csak a limite közelébe sem sikerült érni. Általában 1-2 m/s-os sebességig szoktak eljutni az átlagos gamerek, csak hogy legyen némi viszonyítási alapunk.

A Pixart 3370-eséhez méltóan egyetlen alkalommal sem sikerült zavarba hoznunk a szenzort. Aki szereti az izgalmakat az életében és esetleg 19 000 DPI mellett használná, még az is nyugodtan rábízhatja magát, a szenzor ugyanis ez esetben is tökéletesen lekövette a rántásunkat.

A dobozra írt 1 ms-os válaszidő is valósnak tekinthető, ugyanis az egér probléma nélkül üzemelt 1000 Hz-es üzemmódban.

Szót érdemelnek még a főgombok alatt található Kailh GM 8.0-ás switch-ek, amit a jelenleg kapható legjobb kapcsolók között tartanak számon. Egy kicsit határozottabb karakterisztikával rendelkezik, mint mondjuk egy Omron, viszont az élettartama kiemelkedő, ugyanis a gyártó 80 millió leütést ígér, ami az amúgy méltán népszerű Glorious Model O Wireless-ben található kapcsolóknál 4-szer többet bír, ott ugyanis csupán 20 milliót ígér a gyártó.

Noha szoftvert ezúttal sem mellékeltek a svédek, azért igyekeztek tengernyi beállítási lehetőséggel felruházni az egeret. Ehhez különböző gombkombinációkat kell lenyomnunk, így állíthatjuk a switch-ek debounce idejét, illetve a LOD-ot. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy milyen gyorsan érzékeljenek a gombok a lenyomás pillanatától kezdve, ezt 2-12 ms-os idősávon belül tudjuk testreszabni, a LOD (lift off distance) segítségével pedig azt tudjuk meghatározni, hogy milyen magasról érzékeljen még a szenzorunk. Ez jól jöhet egyes egérpadok esetén is, de itt nem túl nagy a választási lehetőségünk, 1, illetve 2 mm között választhatunk.

Mivel egy vezeték nélküli egérről van szó, időnként bizony töltőre kell dugnunk. A beépített 500 mAh-s akkumulátor lazán 75 órán keresztül képes volt energiával ellátni az egeret, amivel bizony alaposan maga mögé utasítja a vetélytársait. A Glorious Model O Wireless például kikapcsolt világítással is 70 órát ígér, a valóságban viszont ezt nem 3 naponta kell tölteni, hanem 1,5-2 hetet is kibír.

A 99 eurós árcédula az jelenleg elég magasra rúg a gyenge forint árfolyam miatt. Papíron csaknem 39 000 Ft-os retail áron kaphatjuk meg, viszont most korlátozott ideig 34 990 Ft-os áron zsebelhető be. Ennyiért pedig messze kimagaslik a konkurensek közül.

Ajánlott? Nem kérdés

Galéria

Köszönjük a tesztterméket a JTC-nek!

Összefoglalás

Szénné moddolt esport egér Svédországból – Xtrfy M4 RGB Wireless teszt


Szerzői értékelés

10

Sokat kellett várni a svédek első vezeték nélküli egerére, de még így is leelőzték az olyan nagy cápákat, mint a Zowie. Az M4 RGB Wireless pedig nem csak egyszerűen egy top szenzort kapott és jól van, hanem egy teljesen testreszabható egeret is kapunk a pénzünkért. Remek az anyaghasználat és az egér üzemideje is kiváló, a Kalih GM 8.0-ás kapcsolóit pedig továbbra is imádjuk, na meg a súlyeloszlásállítás, a moduláris váz. A dobozban lévő tetemes extra pedig tényleg csak a hab azon a bizonyos tortán. Egyetlen dologba lehet belekötni, ez pedig a szoftver hiánya. Aki szeretné átbindelni a gombokat, az így pórul jár, minden másban viszont sikerült maradandót alkotniuk.

lagmentes wireless technológia

top szenzor (Pixart 3370(

80 millió kattintást ígérő Kailh GM 8.0 Switch-ek

kellemes anyaghasználat

extra vastag 100% PTFE talpak

ultrakönnyű

moduláris kivitel

állítható súlyeloszlás

kiemelkedő üzemidő (75 óra)

(kikapcsolható) RGB világítás

prémium Xtrfy EZcord® Pro parakord kábel

tengernyi extra a dobozban

nincs hozzá szoftver

kicsit hiányzik az RGB csík

Olvasói értékelés

0

×