Mutatjuk, hogy mire képesek jelenleg a memóriák.

Az Intel Alder Lake névre hallgató 12. generációja novemberben érkezett meg a boltok polcaira. Első körben a legerősebb processzorok és Z690 lapok jelentek meg, majd januárban az alsó- és középkategória tette tiszteletét a webáruházak virtuális polcain. Azt már régóta tudni lehetett, hogy ez lesz az első „gamer” széria, ahol DDR5 támogatás is várja a vásárlókat, de a DDR4 memóriával rendelkező játékosok sem lesznek bajban.

Könnyen lehet, hogy ez volt az első és egyetlen „vegyes” generáció?

Ami az alaplapokat illeti, könnyen előfordulhat. Több forrás is azt állítja, hogy az Intel különleges kérést intézett az alaplapgyártók felé. Arra kérte őket, hogy a 600-as chipsetektől eltérően a következő, 700-as chipsetnél már ne legyenek DDR4 támogatással felszerelt alaplapok, hogy könnyebben elterjedhessen az új technológia. Különös kérés ez, hiszen a 13. generációs / Raptor Lake egységek támogatni fogják továbbra is a DDR4-es memóriákat, illetve a régebbi, Z690/H670/B660/H610 lapokba is belepakolhatjuk az ősszel érkező processzorokat egy BIOS frissítés után. Könnyen visszaüthet a dolog, hiszen jelenleg nem igazán éri meg DDR5 memóriákat venni a játékosoknak, ár/érték arányban sokkal rosszabbak, mint DDR4-es társaik.

Tényleg nem éri meg a DDR5?

A Tom’shardware csapata korábban egymásnak eresztette a két generációt, felemás eredményeket kaptak a mérések során. Az hamar kiderült, hogy szintetikus benchmarkokban, például, ha a memóriák sávszélességét nézzük egyértelműen előrelépés a DDR5.

Memóriasávszélesség – Egyértelműen a DDR5 a nyertes

Ezután lefuttatták az ilyenkor szokásos, Word, Adobe stb. programokból álló tesztcsomagot, melyben az átlagpontszám még mindig a DDR5 memóriák felé billent, ám a fenti képhez képest elhanyagolható volt a különbség a két generáció között.

„Valós” tesztprogramok – Itt már sokkal kevésbé látványos a különbség

A tesztprogramok után már csak a játékok maradtak hátra, több AAA címet is megizzasztottak különböző sebességű és időzítésű DDR5 / DDR4 memóriák alatt. Az eredmény sokaknak meglepő lehet, de az iparági elemzők pont erre számítottak, gyakorlatilag nem volt különbség a memóriák között ebben a kategóriában.

DDR5 vs. DDR4 – Játékok alatt

PUBG (-Esport beállításokkal-) alatt is pár százaléknyi, elanyagolható különbség volt (~2.6%) egy jó DDR4 és egy jó DDR5 memória alatt mért FPS-ben.

PUBG DDR4 vs. DDR5 mérés | Forrás: der8auer EN

A fenti adatok ismeretében hamar megérthetjük, hogy miért lehet rossz döntés ez a kényszerítés. A DDR5 modulok árai még mindig meglehetősen magasan vannak, így a minimális teljesítményjavulás nem igazán segít azok ár/érték arányán. Gamer szemszögből nem éri meg DDR5-re váltani míg nem mérséklődik azok ára vagy amíg nem kapunk sokkal jobb teljesítményt a pénzünkért.

Ha a jelenlegi árcédulákat megnézzük, akkor egy átlagos DDR5-ös memóriából fele akkora mennyiséget tudunk venni, mint DDR4-es társaiból és az ezeket befogadó alaplapok is erősen felárasak. Könnyen előfordulhat, hogy az AMD Ryzen 7000 szériás processzorok csak a DDR5 technológiát támogatják majd, mely még érdekesebbé teheti majd 2022 második felét memória szempontból.

Ti váltottatok/váltanátok DDR5-re?

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×