Az Oppo már a 240 W-os gyorstöltéssel kísérletezik, előbb viszont a 150 W-os technológia érkezik.

Amíg az okostelefonok egyre erősebb, fejlettebb hardverrel rendelkeznek, addig ehhez képest az őket kiszolgáló, pontosabban a működtetésükért felelős akkumulátor-technológia nem sokat fejlődött az elmúlt években.

A legtöbb telefon például még mindig 4500-5000 mAh-s akksival rendelkezik, ezért a gyártók inkább azon törik a fejüket, hogyan lehetne drasztikusan lecsökkenteni a mobilok töltésének idejét. Ennek egyik zászlósa a viszonylag friss versenyzőnek számító Oppo, amely egyes készülékei már a kifejezetten gyorsnak számító 80 W-os töltési sebességgel töltődnek.

Nos, most úgy tűnik, hogy még egy ennél is gyorsabb szupertöltés érkezik hamarosan, az Oppo és a Realme mögött álló BBK Electronics ugyanis  bejelentette az új 150 W-os SuperVOOC gyorstöltési szabványt.

A vállalat szerint az újfajta módszer egy 4500 mAh-s akkumulátort 1%-ról mindössze 5 perc alatt tölt fel 50%-ra. Mivel a töltés ezután fokozatosan lassul, a teljes töltöttség eléréséhez már 10 percre van szüksége, ami esetünkben azt jelenti, hogy az Oppo új gyorstöltése 15 perc alatt képes teljesen feltölteni egy lemerült mobilt, míg egy 5000 mAh-s készüléket 17 perc töltés után jut el a csúcsra.

A SuperVOOC a korábbi VOOC szabványok továbbfejlesztése, ami azt jelenti, hogy egy kicsit másképp működik, mint az elterjedtebb USB Power Delivery (USB-PD) szabvány. Az Oppo gyorstöltése speciális hardvert igényel, amely a munka nagy részét a fali csatlakozóra hárítja, amely sokkal nagyobb áramot (amper) ad le, mint az USB-PD. Például egy USB Power Delivery töltő 20V és 3A használatával 60W-ot érhet el, de a VOOC 10V-ot és 6,5A-t használ 65W-hoz. Az alacsonyabb feszültség csökkenti a telefon hőjét, de drágábbá teszi a töltőhardvert.

Ez a töltés azonban már olyan gyors, hogy kérdéses lehet az akkumulátorra gyakorolt hatása, az Oppo szerint azonban nem kell ettől tartanunk. A gyártó szerint a SuperVOOC figyelembe veszi a teljesítményszintet és az akkumulátor kémiai összetételét, hogy az ne kopjon el túlságosan, így 1600 töltési ciklus után még mindig az eredeti kapacitás 80 százalékával kell rendelkeznie. Ez nagyjából azonos szinten van a lassabb töltési technológiákkal.

Az újfajta gyorstöltés már jövőre elérhető lesz az Oppo, illetve Realme készülékekben, de a nemrég Kínában bemutatott és hamarosan más piacokra is érkező OnePlus 10 Pro még nem fogja támogatni. Emellett megvillantottak egy 240 W-os szabványt is, amellyel 9 perc alatt tölt fel maximumra a telefon, de ez egyelőre csak prototípus formájában létezik.

via – The Verge, Extremetech

Hiába havi 30.000-, egyre többen fizetnek elő Elon Musk űrinternetére

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×