Egy különleges, de nem mai Intel videokártya talált gazdára az interneten, nem is kis összegért.

Néha bizony előfordul, hogy valamilyen régi, nem használt számítógépes alkatrészt egyszerűen kidobunk. Pedig simán lehet, hogy amit mi szemétnek gondolunk, hatalmas érték mások szemében. Erre kiváló példa az, amikor egy régen megjelent videokártya nem hogy veszít az értékéből, de jóval drágábban értékesíthető, mint valaha gondolnánk.

Az Intel egy régi videokártyája most 1,6 millió forint értékben kelt el az eBay-en.

Az esetről nemrég a Gizmodo számolt be, az Intel 2008-ban indított Larrabee nevű projekt egyik GPU-ja összesen 4 650 euróért kelt el, ami mintegy 1,6 millió forint. A projekt keretein belül az első kártya prototípusát 2008-ban kezdték el gyártani, de nem tartott sokáig: 2010-ben lefújták. Ennek oka, hogy az AMD és az Nvidia akkor már uralni kezdte a piacot, ráadásul a Larrabee egyfajta GPU-CPU hibrid volt, akár saját operációs rendszert is képes volt futtatni. Ahhoz azonban gyenge volt, hogy az akkori csúcs-játékokat futtatni tudja.

A Larrabee kártya vaskos kék dobozában 32 32 four-way multithreaded core mag kapott helyet, valamint egy 512 bites vektor feldolgozó-egység és egy 1024 bites (512 bites kétirányú) memóriabusz.

Talán a te fiókodban is lapul olyan számítógép-alkatrész, ami milliókat ér, és nem is tudsz róla. Ideje szétnézni otthon.

Ezt láttad már?

Elon Musk fellőtt 49 műholdjából 40 szinte azonnal visszazuhant a Földre

 

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×